Zalm, bruine mosterdzaadjes, gekorianderpoeder, komijn, kurkuma, kerriepoeder, cayenne peper, zout, tomaat, olijfolie, venkelzaad, verse curryblaadjes

Zalm-curry een heerlijke curry met gepocheerde stukken zalm

Deze zalm-curry is echt een van de lekkerste curryrecepten die ik ooit heb geproefd. Zachte stukken zalm in een heerlijk kruidige saus. De ideale curry om te serveren tijdens een dinertje met vrienden. De heerlijke (net niet helemaal gare) zalmstukken krijgen een hemelse smaak.

gemarineerde zalm voor zalmcurry, cayenne peper, zout, kurkuma

Ingrediënten voor 6 personen

Ingrediënten voor de marinade
•  900 gr zalmfilet zonder huid
•  ½ tl zout, ½ tl cayenne peper, ½ tl kurkuma

Voor de saus om te zalm in te pocheren
• 2 ½ tl hele bruine mosterdzaadjes en nog ½ tl bruine mosterdzaadjes
• 1 ½ el gemalen korianderpoeder
• 1 tl gemalen komijn
• ¼ tl gemalen kurkkuma
• 1 tl kerriepoeder
• ½ tl cayenne peper
• ¾ tl zout
• 180 gr blokjes tomaat
• 3 el olijfolie
• ½ tl hele venkelzaadjes
• 15-20 blaadjes verse curryblaadjes  (ik koop ze af en toe op de markt of bij de toko en gooi ze thuis in de vriezer. Ze blijven lang goed en zo heb ik altijd verse curryblaadjes.)

Bereiding

Snijd de zalmfilet in stukken van 5 x 7 cm. Bepoeder vervolgens beide kanten met het zout,  cayennepeper en de kurkuma en meng daarna de kruiden goed over de zalm. Plaats de vis in een plastic zakje of op een bord, goed afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast overigens kun je de zalm ook een avond van te voren marineren. Zalm, bruine mosterdzaadjes, gekorianderpoeder, komijn, kurkuma, kerriepoeder, cayenne peper, zout, tomaat, olijfolie, venkelzaad, verse curryblaadjes

Maal 2,5 eetlepel mosterdzaadjes enigszins fijn in de vijzel. Voeg hier vervolgens de koriander, komijn, kurkuma, kerriepoeder, cayennepeper, zout tomaten en 120 ml water toe. Goed mengen en laten staan, dit is je currypasta.
Giet de olijfolie in de pan en verwarm deze tot ze heet is. Voeg daarna de overgebleven mosterdzaadjes toe. Zodra de zaadjes beginnen te poppen, kun je de venkelzaadjes toevoegen. Roer even door de kruiden en voeg vervolgens het andere kruidenmengsel toe. Voeg dan nog 250ml water en de curryblaadjes toe.                   Breng de saus aan de kook en laat vervolgens zachtjes 10 minuten sudderen.  (je kan de saus eventueel een paar uur in de koelkast zetten, wanneer je nog niet toe bent van het laatste deel namelijk het pocheren van de zalm)

Pocheren van de zalm

Zorg dat de saus heet is zodat je kan beginnen met het pocheren van de zalm. Leg de vis stuk voor stuk plat in de pan. Vervolgens laat je de zalm zachtjes 5 minuten koken op lage temperatuur tot de stukjes vis gaar lijken. Draai de vis daarna voorzichtig om en laat ze nog een keer 4-5 min in de saus koken zodat de zalm net (niet) gaar is.

De gepocheerde zalm heeft een heerlijke smaak en smelt bijna op de tong.

Hemels genieten!

Tip: serveer de curry met een schijfje limoen, het sap geeft de curry een nog uitgesprokenere balans.

Zalm, bruine mosterdzaadjes, gekorianderpoeder, komijn, kurkuma, kerriepoeder, cayenne peper, zout, tomaat, olijfolie, venkelzaad, verse curryblaadjes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.