Zaatar kruiden Libanees

Zaatar op z’n nederlands!

Zaatar kruiden LibaneesEen reis naar het Midden Oosten is echt een cadeautje voor je reuk en smaak organen. Onlangs maakte ik een reis naar Dubai. Op de vele marktjes (daar noemt men ze ‘Zooks’) vind je overal een kruidenaanbod dat het vorige weer overtreft. Als blogger voor Currylife wil ik natuurlijk alles graag fotograferen en proeven. Vaak mag dat gelukkig ook.

Op het strand van Abu Dhabi maakte ik voor het eerst kennis met een gerecht genoemd: Zaatar Cheese. Het is te vergelijken met een soort van wrap belegd met gesmolten kaas en Zaatarkruiden. Deze wordt opgerold en in stukjes van een centimeter geserveerd.

Inmiddels ben ik als doorgewinterde curryliefhebster al aardig op de hoogte van de vele verschillende kruiden die het oosten te bieden heeft.
De Zaatar was mij echter nog onbekend en geloof me het is echt héééééééérlijk!

Nu heb ik vaker al eens kruiden meegenomen uit het buitenland en meestal ligt het dan een aantal jaren in de kruidenla om dat ene gerechtje van te maken en na verloop van tijd verdwijnt het in de vuilnisbak. Dat gaat me met Zaatar niet gebeuren!

Wat is Zaatar?

Zaatar is een mengsel van geroosterd sesamzaad, tijm, oregano, sumac (een fruitig en zurig  klein rood besje)  en geroosterde tarwe.

Zaatar smaakt niet alleen heerlijk op z’n nederlands tussen de wraps met gesmolten kaas, je kunt het ook op de volgende manieren gebruiken:

Bij het brood:
– Olijfolie dip: voeg het toe aan goede olijfolie.
– Yoghurt dip: Meng de Zaatar met de yoghurt, een teentje knoflook, mayonaise
en wat geraspte komkommer.
– Zeezout met Zaatar.

Tip van Astrid (Astrid is expat en startend ondernemer in Dubai)

Zij gebruikt Zaatar al jaren en gaf me ook de volgende tips:

Over de Partycroissants:
– Strooi over het deeg en dan in de oven (als onderwijzeres gaf Astrid dit als traktatie aan de kinderen en ze vonden het heerlijk.)

Salades
– Heerlijk over je zelfgemaakte hummus, gegrilde groente.
– De kruiden zijn ook heerlijk in een saladedressing.

Marinades
Heerlijk als marinade voor kip/vis of vlees.

Waar vind je Zaatar? Wij vonden het in alle grote supermarkten in Nederland en in diverse  webshops.

Heb je ook een lekker Zaatar recept stuur het dan aan ons door (liefst met foto’s). Wij zetten het op onze website en geven je een eervolle vermelding!

Zaatar kruiden Libanees

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.