Watermeloencurry

Meloencurry, Ja dat is lekker! In Rajastan, een woestijngebied in India waar de temperatuur in de zomer boven de 50 graden stijgt, is water schaars en verse producten ook. Watermeloenen zijn producten die wél beschikbaar zijn en die vocht én groente leveren. Jawel, watermeloen is een groente en geen fruit. Daar kwam ik ook pas achter tijdens het kijken van de film  ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween”. Deze curry kook je in het eigen sap van de watermeloen, water toevoegen is niet nodig (hoewel we daar in ons deltalandje geen tekort aan hebben). Het is een lekker zoetzure en pittige curry, vrolijk van kleur en heerlijk voor warme dagen.

Voor 2 personen of voor 4 personen als bijgerecht

  • ¼ grote watermeloen
  • 1 ½ theelepel rood chilipoeder (of cayennepeper)
  • snufje kurkuma
  • ½ theelepel gemalen korianderzaad
  • 1-2 tenen uitgeperste knoflook
  • ¼ theelepel komijnzaad
  • 2-3 theelepels limoen of citroensap
  • suiker naar smaak (eventueel)
  • eventueel wat verse koriander (om te garneren)

Haal de pitten uit de meloen, en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca 3 bij 3 cm. Gebruik hiervan 1 beker om in een blender sap van te maken. Voeg aan dit sap de chilipoeder, kurkuma, korianderzaad, knoflook en wat zout toe. Verhit wat olie in een hapjespan en doe er het komijnzaad bij. Voeg 20 seconden later het meloensap met de kruiden toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten sudderen zodat de specerijen hun smaak kunnen afgeven en het vocht kan inkoken tot 2/3 van de oorspronkelijke hoeveelheid. Voeg eventueel nog wat suiker toe, citroen/limoensap en kook nog 1 minuut. Voeg de watermeloenblokjes toe en laat op laag vuur ca 3-4 minuten sudderen. Schep de blokjes om zodat ze goed met het specerijenmengsel bedekt zijn. Garneer voor de kleur met verse koriander.

Dit recept komt uit Camelia Punjabi’s “50 curries uit India”

Geef een reactie