verse kruiden bewaren

Verse kruiden bewaren in koelkast, vriezer of … zand?

Verse kruiden bewaren moeilijk?

Heerlijk die verse koriander, muntblaadjes of andere verse kruiden in de curry. Maar hoe kun je verse kruiden bewaren zodat ze langer bruikbaar zijn? Het mooist is als je een tuin hebt, zoals Mo. Zij kan rustig een vierkante meter reserveren alleen al voor de munt. Verser kan niet. Ik heb geen tuin en kruiden kweken op mijn balkon vind ik veel te veel gedoe (want vaak water geven!). Sommige kruiden willen in ons klimaat ook niet lekker groeien, bijvoorbeeld koriander, citroengras of curryblad…. Het bewaren van verse kruiden kan op verschillende manieren.

 

verse kruiden bewaren
bouqet garni van verse peterselie en laurierblad
Verse kruiden bewaren
Verse koriander

Bewaren van verse kruiden in de koelkast

Mijn oplossing? Ik koop op de markt verse bosjes kruiden zoals munt, koriander en peterselie. Thuis rol ik de verse kruiden in een vochtige theedoek en bewaar het met een zakje eromheen in de groeVerse kruiden bewarenntela van de koelkast. Blijft weken goed! Ā Ook verse pepers blijven lang goed in de koelkast.

Verse gember bewaar ik in de koelkast en probeer ik wekelijks nieuw te kopen op de markt.

 

Verse kruiden bewaren in een potje metĀ zand?

Een tip die ik ooit kreeg op een specerijenplantage in India, is om gemberwortel te bewaren in een potje met scherp zand. Het groeit daar gewoon verder! Zelf vind ik dat weer teveel gedoe en geklieder. Hetzelfde principe geldt voor knoflook. Tenen die een beetje oud of uitgelopen zijn, kun je in de grond zetten en na verloop van tijd kun je verse knoflook oogsten. Ik houd het voor het gemak toch maar op mijn twee bollen per week op de markt, die ik gewoon in het keukenkastje bewaar.

verse kruiden bewaren
Knoflook
verse kruiden bewaren
Gemberwortel

Verse kruiden invriezen

Kruiden invriezen is ook goed mogelijk. Bijvoorbeeld bij Djeroek Peroet. Het blad is lang houdbaar als je het goed verpakt in de vriezer bewaard. Ontdooien voor gebruik is niet nodig. Ik kan wel een jaar doen met een zakje Djeroek Peroet.

Ook verse curryblaadjes vries ik in. Superverse curryblaadjes zijn moeilijk te krijgen in Nederland, dus als ik ze vind bij de toko of de exotische markt dan vries ik ze in. Ā Zo heb ik altijd verse curryblaadjes voorhanden. Ontdooien is hier ook niet nodig.

verse kruiden bewaren
Verse Galangawortel
Verse kruiden bewaren
Vers citroengras of sereh

 

Ook verse galangawortel, verse kurkuma en vers citroengras gaan de vriezer in. Zo heb je ze altijd voorhanden.

Verse kruiden bewaren gaat dus prima! En het is qua smaak de moeite meer dan waard!

5 reacties

  1. Mijn ervaring is een goede tupperware trommel,
    werkt ook, blijft weken goed onder in de koelkast. Behalve basilicum, het beste is daar toch een plantje van te kopen, dat blijft redelijk lang goed.

    Menno Baas

    • In zo’n afgesloten doosje drogen de kruiden natuurlijk ook niet uit. Da’s een goeie tip! Basilicum gebruik ik niet vaak in curry’s, hoewel.. er bestaat ook Thaise basilicum. Bedankt voor de tip Menno!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.