szechuanpeper

Szechuanpeper: verdovend Pacman kruid

Szechuanpeper, de 1e ontdekking

Een paar jaar geleden in Vietnam proefde ik het voor het eerst. Een vreemd kruid met een frisse, zepige smaak. Ik merkte ook een raar soort tintelend, verdoofd gevoel op mijn tong door dit kruid. Wat was dit voor iets?

Szechuanpeper is geen peper

Dit kruid bleek Szechuanpeper te zijn. Eigenlijk geen echte peper maar familie van de citrusvruchten. Vandaar die frisse smaak. In de Chinese keuken worden ze veel gebruikt maar ook in Tibet, Bhutan, Nepal, Japan en Vietnam dus.

Pacman kruid

Als je de specerij van dichtbij bekijkt, dan is het net Pacman in 3D. Het zijn duidelijk de opengesprongen schillen van kleine vruchtjes. Het verlammende, verdovende effect dat Szechuanpeper op tong en lippen heeft, heeft in szechuanpeperhet Chinees een aparte benaming: ma

Waar je szechuanpeper koopt

Ik ben flink wat recepten aan het uitproberen uit het kookboek van Fuchsia Dunlop, “De echte Chinese keuken thuis“. In deze recepten komt vaak Szechuanpeper voor als ingrediënt. Geroosterd en gemalen of de hele zaadjes. Het geeft een heerlijke, unieke Aziatische smaak aan gerechten. Leuk om eens te proberen. Het is ook één van de vijf kruiden in  5 kruidenpoeder. Je koopt Szechuanpeper gewoon bij de Toko of een andere specerijenleverancier, bijvoorbeeld Pit-Pit.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.