linzensalade

Linzensalade met venkel, boomoortjes, koriander, gember en citroen

Linzensalade: een zomerse veganistische maaltijdsalade

Sommige mensen denken dat je met vleesvervangers aan de gang moet als je vegetarisch of veganistisch eet. Dan krijg ik vaak zeĀ Ā reactie:

Ik vind die vleesvervangers maar niks!

Nou, ik ook niet! Waarom zou je van de bordkartonnen vleeslookalikes eten als je juist hele lekkere recepten hebt zonder vlees of slechte kopieƫn daarvan? Deze frisse linzensalade is daar een goed voorbeeld van.

linzensalade met boomoortjes
linzensalade met boomoortjes

Lang leve linzen!

Ik kook graag met peulvruchten, en in het bijzonder met linzen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, ze zijn gezond, eiwitrijk en je kunt er echt vanalles meeĀ maken. Zoals dahl, soep, curry of maaltijdsalade.

Vandaag had ik zin in een frisse en hartige maaltijdsalade. Ik heb het een en ander bij elkaar gedaan en het was heerlijk! Vandaar dat dit recept Currylife haalt.

Ingrediƫnten voor linzensalade

  • 1 venkelknol in fijne reepjesĀ gesneden
  • 100 gram gedroogde groene of bruine linzen
  • 5 gram gedroogde boomoortjes Ā (judasoren)
  • lente ui
  • half bosje verse koriander
  • stukje geraspte gember
  • 1 citroen
  • paar eetlepels lekkere olijfolie

Bereiding linzensalade

Boomoortjes bereiden

Dit zijn echt grappige paddenstoeltjes. Je koopt ze gedroogd bij de toko in een zakje. Ze worden ook wel Judasoor, Muizenoor of zwarte zwammen genoemd. Ik vind ze zelf wel op cavia oren lijken. Als je ze een half uurtje weekt in (ruim!) water dan zwellen ze op tot 10x het oorspronkelijk volume! Laat ze even uitweken in een vergiet.

Linzensalade
Gedroogde Boomoortjes

Linzen bereiden

linzensalade
Linzen koken

Terwijl de boomoortjes weken kook je de linzen (zonder zout) ongeveer 20 minuten tot ze beetgaar zijn. Zout kun je wel toevoegen als ze klaar zijn, maar je wilt dat de linzen mooi heel blijven dus daarom moet je ze zoutloos koken. Ik voeg tijdens het koken wel een beetje asafoetida toe om voor de hand liggende redenenĀ šŸ’Ø.Ā Bonenkruid toevoegen werkt ook. Laat de linzen wat afkoelen.Ā Als je dit recept nog sneller wilt maken, dan kun je natuurlijk ook een blikje linzen nemen.

Groenten snijden

Snijd de venkel in dunne reepjes en de lenteui in ringetjes. Voeg dit bij elkaar in een schaal samen met de linzen en de afgegoten boomoortjes.

Dressing bereiden

Rasp de gemberwortel, pers de citroen uit en voeg dat bij de gemberwortel. Voeg een scheutje olijfolie en wat peper en zout toe. Meng dit goed met een vork en giet het over de linzensalade.

linzensalade dressing
Linzensalade dressing

Eet smakelijk!

linzensalade
linzensalade

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.