Linzensalade: een zomerse veganistische maaltijdsalade
Sommige mensen denken dat je met vleesvervangers aan de gang moet als je vegetarisch of veganistisch eet. Dan krijg ik vaak ze reactie:
Ik vind die vleesvervangers maar niks!
Nou, ik ook niet! Waarom zou je van de bordkartonnen vleeslookalikes eten als je juist hele lekkere recepten hebt zonder vlees of slechte kopieën daarvan? Deze frisse linzensalade is daar een goed voorbeeld van.
Lang leve linzen!
Ik kook graag met peulvruchten, en in het bijzonder met linzen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, ze zijn gezond, eiwitrijk en je kunt er echt vanalles mee maken. Zoals dahl, soep, curry of maaltijdsalade.
Vandaag had ik zin in een frisse en hartige maaltijdsalade. Ik heb het een en ander bij elkaar gedaan en het was heerlijk! Vandaar dat dit recept Currylife haalt.
Ingrediënten voor linzensalade
- 1 venkelknol in fijne reepjes gesneden
- 100 gram gedroogde groene of bruine linzen
- 5 gram gedroogde boomoortjes (judasoren)
- lente ui
- half bosje verse koriander
- stukje geraspte gember
- 1 citroen
- paar eetlepels lekkere olijfolie
Bereiding linzensalade
Boomoortjes bereiden
Dit zijn echt grappige paddenstoeltjes. Je koopt ze gedroogd bij de toko in een zakje. Ze worden ook wel Judasoor, Muizenoor of zwarte zwammen genoemd. Ik vind ze zelf wel op cavia oren lijken. Als je ze een half uurtje weekt in (ruim!) water dan zwellen ze op tot 10x het oorspronkelijk volume! Laat ze even uitweken in een vergiet.
Linzen bereiden
Terwijl de boomoortjes weken kook je de linzen (zonder zout) ongeveer 20 minuten tot ze beetgaar zijn. Zout kun je wel toevoegen als ze klaar zijn, maar je wilt dat de linzen mooi heel blijven dus daarom moet je ze zoutloos koken. Ik voeg tijdens het koken wel een beetje asafoetida toe om voor de hand liggende redenen 💨. Bonenkruid toevoegen werkt ook. Laat de linzen wat afkoelen. Als je dit recept nog sneller wilt maken, dan kun je natuurlijk ook een blikje linzen nemen.
Groenten snijden
Snijd de venkel in dunne reepjes en de lenteui in ringetjes. Voeg dit bij elkaar in een schaal samen met de linzen en de afgegoten boomoortjes.
Dressing bereiden
Rasp de gemberwortel, pers de citroen uit en voeg dat bij de gemberwortel. Voeg een scheutje olijfolie en wat peper en zout toe. Meng dit goed met een vork en giet het over de linzensalade.
Eet smakelijk!
ga m snel proberen!