Dit recept met Thaise roerbakgroenten is niet zo onschuldig als het eruit ziet. Het smaakt behoorlijk spicy! De ingrediënten zijn heel simpel: wat groenten, sojasaus, suiker, knoflook en bouillon. De bijzonder smaak komt van de gefermenteerde bonensaus. Gefermenteerde sojabonen zijn écht de moeite om in de keukenla te hebben. Zeker als je net als ik graag vegetarisch of veganistisch kookt. Ik gebruikte dit keer chilibonensaus (Toban Djan) in een potje. Dat had ik nog in de koelkast van een Szechuanees recept. Deze bonensaus is van zichzelf al behoorlijk pittig, dus rustig aan met de extra rode of groene pepers!
Ingrediënten Thaise roerbakgroenten
Voor 2 personen als hoofdgerecht, voor meer personen als bijgerecht.
- Een paarse aubergine in de lengte in vieren gesneden, en dan schuin in plakken
- Een rode en een groene paprika in grove ruiten gesneden
- 1 of 2 rode of groene chilipeper in ringetjes
- 1-2 teentjes knoflook, geperst
- 4 el groentebouillon
- 1 el lichte sojasaus
- 2 el gepureerde gelebonensaus (of sojabonensaus, of chilibonensaus)
- 1 tl suiker
Bereiding:
Meng de gelebonenensaus (of sojabonensaus) met de sojasaus en suiker. Zet dit kommetje even apart.
Verhit olie in een wok en fruit daarin de knoflook en verse pepers op laag vuur.
Voeg de stukken aubergine toe en roerbak even mee. Giet de bouillon erbij en blijf roerbakken tot de aubergine zacht begint te worden. Voeg daarna de paprika toe.
Voeg dan het mengsel met de bonensaus toe, en schep even om. Doe de deksel op de pan en laat een paar minuten zachtjes meebakken.
Serveer met witte rijst en vergeet de blusvloeistof niet. Eet smakelijk!
Andere superlekkere Thaise roerbakgroenten gerechten zijn deze Thaise zoetzure curry met groenten en ananas. Of deze supersnelle Thaise groentencurry.
Dit recept komt uit Easy Thai kookboek van Sallie Morris.