Iedere familie een eigen currypasta recept
In Thailand heeft iedere familie haar eigen recept voor Thaise rode currypasta. Mijn eigen Thaise currypasta is iedere keer weer iets anders. Dat komt omdat ik meestal de kruiden gebruik die ik in de vriezer heb, tenzij ik net bij een goede toko of markt vandaan kom natuurlijk.
Toegegeven: rode currypasta uit een potje is tijdbesparend, maar de smaak van een zelfgemaakte Thaise rode currypasta is toch het lekkerst. Currypasta is ook nog eens heel eenvoudig te bereiden. De currypasta die ik niet gebruik, gaat in kleine porties de vriezer in. Daar is de currypasta zeker een paar maanden houdbaar.
Inmiddels heb ik al een aantal verschillende Thaise rode currypasta’s geprobeerd. Stuk voor stuk zijn ze makkelijk te maken en geven ze je gerecht een lekker pittige smaak.
Thaise rode currypasta (mijn persoonlijke favoriet, naar een recept van Madhur Jaffrey)
Ingrediënten
- 10-12 rode, gedroogde chilipepers
- 5 teentjes knoflook
- 150g rode ui of sjalot
- 1 stengel citroengras
- 6 schijfjes laos
- Geraspte schil van 1 limoen
- 6-8 korianderwortels
- versgemalen witte peper
- ¼ tl trassi (of 2 ansj
ovisjes uit blik) - ½ tl gemalen komijnzaad
- ½ tl gemalen korianderzaad
- 2 el helderrood paprikapoeder (optioneel)
Bereiding
Week de gedroogde chilipepers 1-2 uur in 5 eetlepels kokend water. Indien je de vijzel gebruikt, alles eerst heel klein snijden. Doe alle ingrediënten samen in een diepe kom en pureer met de staafmixer.