pompoen

Thaise pompoensoep met kokosmelk en gefermenteerde garnalenpasta

Wij eten vaak soep als maaltijd, eventueel met wat brood erbij. Een geweldige soep is deze Thaise pompoensoep met kokosmelk. Dit recept is geïnspireerd op het recept voor Gaeng Liang Fak Tong uit het Easy Thai kookboek van Sallie Morris. Een kookboek wat alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar is zie ik… Ik heb dit recept iets vereenvoudigd.

Ingrediënten Thaise pompoensoep:

  • 500 gram pompoen (fles, muscaat, winter… whatever), in blokjes gesneden
  • 1 ui
  • 50 gr. geweekte gedroogde garnalen, of 2 theelepels kapi
  • een duimpje verse gemberwortel
  • 1 rode of groene peper, zonder zaadjes
  • paar blaadjes djeroek peroet
  • 400 ml kokosmelk
  • visbouillonblokje (1 à 2)
  • verse koriander of basilicum
  • 1 theelepel suiker, liefst palmsuiker
  • 2 eetlepels nam-pla (Thaise vissaus)

Bereiding Thaise pompoensoep

Doe de ui, gember, kapi (of geweekte garnalen) en peper in de beker van de staafmixer of de foodprocessor. Mix dit tot een gladde pasta.

Bak vervolgens deze pasta even in een beetje arachide olie. Voeg dan de pompoenblokjes toe, 0,5 liter water, 1 a 2 blokjes visbouillon en een paar blaadjes djeroek peroet (uit de vriezer) en laat 15 minuten koken.

Voeg 400 ml kokosmelk (uit blik of zelfgemaakt van geconcentreerd kokos) toe, 1 tl suiker (bij voorkeur palmsuiker) en 2 eetlepels nam-pla toe. Kook dit nog 5 minuten door. Vis de djeroek peroet blaadjes eruit en mix de soep tenslotte met een staafmixer.

Garneer eventueel met verse koriander of verse basilicum.

Een ander recept voor Thaise pompoensoep proberen? Deze pompoensoep met rode currypasta  en deze frisse pompoensoep met kokosmelk is ook heerlijk!

1 reactie

  1. Getverderrie, wat stinkt het hier! Dat was de reactie die ik kreeg toen deze heerlijke soep stond te pruttelen op het fornuis. Mijn eigen schuld want ik had nl het potje garnalenpasta (kapi) een tijdje open laten staan. En dat verspreidt een bijzondere vissige geur.

    Ik heb nog wel een tip voor iedereen die net als ik een dubbele portie wil maken.
    De hoeveelheid ‘Kapi’ hoef je niet te verdubbelen. Dan gaat het een beetje overheersen en krijg je opmerkingen zoals ‘hmmm lekkere soep, hij ruikt wel een beetje naar de geur van de bek van Puck.

    Toch ga ik deze soep zeker vaker maken want hij is echt goed! Volgende keer gebruik ik alleen geen 4 scheppen Kapi!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.