Thaise pompoensoep met kokosmelk en gefermenteerde garnalenpasta

Wij eten vaak soep als maaltijd, eventueel met wat brood erbij. Een geweldige soep is deze Thaise pompoensoep met kokosmelk. Dit recept is geïnspireerd op het recept voor Gaeng Liang Fak Tong uit het Easy Thai kookboek van Sallie Morris. Een kookboek wat alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar is zie ik… Ik heb dit recept iets vereenvoudigd.

Ingrediënten Thaise pompoensoep:

  • 500 gram pompoen (fles, muscaat, winter… whatever), in blokjes gesneden
  • 1 ui
  • 50 gr. geweekte gedroogde garnalen, of 2 theelepels kapi
  • een duimpje verse gemberwortel
  • 1 rode of groene peper, zonder zaadjes
  • paar blaadjes djeroek peroet
  • 400 ml kokosmelk
  • visbouillonblokje (1 à 2)
  • verse koriander of basilicum
  • 1 theelepel suiker, liefst palmsuiker
  • 2 eetlepels nam-pla (Thaise vissaus)

Bereiding Thaise pompoensoep

Doe de ui, gember, kapi (of geweekte garnalen) en peper in de beker van de staafmixer of de foodprocessor. Mix dit tot een gladde pasta.

Bak vervolgens deze pasta even in een beetje arachide olie. Voeg dan de pompoenblokjes toe, 0,5 liter water, 1 a 2 blokjes visbouillon en een paar blaadjes djeroek peroet (uit de vriezer) en laat 15 minuten koken.

Voeg 400 ml kokosmelk (uit blik of zelfgemaakt van geconcentreerd kokos) toe, 1 tl suiker (bij voorkeur palmsuiker) en 2 eetlepels nam-pla toe. Kook dit nog 5 minuten door. Vis de djeroek peroet blaadjes eruit en mix de soep tenslotte met een staafmixer.

Garneer eventueel met verse koriander of verse basilicum.

Een ander recept voor Thaise pompoensoep proberen? Deze pompoensoep met rode currypasta  en deze frisse pompoensoep met kokosmelk is ook heerlijk!

Geef een reactie