zoetzure thaise curry

Thaise zoetzure curry met groenten en ananas

Een paar jaar geleden heb ik in Thailand twee kookcursussen gevolgd. Eén van de Thaise curry’s die ik daar heb leren maken is zoetzure groentencurry, Phad Pro Wan Phak in goed Thais. Het is een superrecept dat de vier smaaksensaties “heet (pittig), zuur, zoet, zout” evenwichtig combineert. Ik maak het regelmatig omdat het zo makkelijk en lekker is. Thaise basisingrediënten als vissaus, oestersaus en sojasaus heb ik altijd wel in huis en verschillende groenten kan ik meestal ook wel opdiepen uit mijn groentenla.

Afgezien van de vissaus is dit recept vegetarisch, maar je kunt er ook garnalen, kipfilet of vis bijdoen. Niet teveel, in Thailand gebruiken ze niet zoveel vlees en vis in gerechten. Het gaat  om een evenwichtige structuur en bite. Voeg niet meer dan 60 gr kip, garnalen of vis per persoon toe.

zoetzure thaise curry

Ingrediënten voor de vegetarische versie van zoetzure Thaise curry (2p):

  • 2-3 tenen knoflook
  • 1 ui, gesnipperd
  • ca 400 gr groenten in gelijke stukjes gesneden: gebruik een vrolijke kleurencombi van wat je in de koelkast vindt; afhankelijk van het seizoen is dat bijvoorbeeld winterwortel, bloemkool, courgette, bosui, paksoi, tomaat , paprika, komkommer, taugé ….
  • ananas (klein blikje of vers) in stukjes
  • 1 chilipeper (rood of groen) in stukjes
  • bouillonblokje

De saus ingrediënten:

  • 1 eetlepel limoensap (of citroensap of azijn)
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel Thaise vissaus (Nam-Pla), neem gewoon een snufje zout als je geen vis eet
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 3 eetlepels tomatensaus (ketchup kan ook)

Bereiding Thaise curry

Doe 3 eetlepels olie (bv arachide) in een wok of braadpan en fruit de ui.

Voeg soort voor soort de groenten toe, de hardste groenten het eerst. Pers er de knof boven uit en bak even mee. Voeg wat water (of ananassap uit het blikje) toe als het te snel gaat. Doe het bouillonblokje en de ananas erbij en stoof de groenten in een laagje vocht gaar.

Voeg de sausingrediënten toe. Roer en warm nog even door.

Heerlijk met rijst, Smakelijk!

Als je nog wat overhebt, meng de rijst en de curry goed door elkaar en vries het in. Als je eens geen zin of tijd hebt om te koken, kun je dit gerecht prima afhalen uit eigen vriezer.

12 reacties

  1. Ziet er heerlijk uit! Ga ik gauw een keer proberen. Fijn ook dat het snel klaar is; toch gezond eten na een drukke dag werken!

    • Én geschikt voor pesco-vegetariërs, dit zijn mensen die geen vlees maar wel vis eten. Als je de vissaus vervangt door een beetje zout is het recept helemaal vegetarisch.

  2. Woensdag was Chris hier met deze overheerlijke maaltijd! behalve dat het al een feest is dat zij en haar partner nu al vier weken op rij een dag voor me heerlijkheden voor me koken is hun gezelschap ook heerlijk!

        • Hoi AnitA,
          We zijn niet vegetarisch, we eten zowel vlees als vis. Alleen niet heel vaak. De Aziatische keuken heeft zoveel lekkere vegetarische gerechten dat we vlees of vis niet missen. Zo beperken we ook nog een beetje de schade aan onze aarde.
          Ik weet nog wel een paar heerlijke viscurry’s. Zal ik er woensdag één voor ons maken? Dan mag jij proefkonijn zijn of het recept currylife.nl waardig is!

  3. Fijn recept. Regelmatig kook ik voor gemiddeld 15 mensen, waar ook wel vegetariërs bij zijn. Straks bijvoorbeeld 17 personen. Top!

    • Hallo Peter,

      VOor dit recept gebruik ik altijd lichte sojasaus. Mijn favoriete merk is Pearl River Bridge. Donkere sojasaus is sterker van smaak en zal het gerecht ook een veel donkerder kleur geven. Jammer om die vrolijke kleurtjes te verbergen, dus liever licht! Ik zal het in het recept aanpassen. Dank je wel voor je bericht!

  4. Hoi Meiden,

    Vandaag hebben Alec en ik deze curry geprobeerd en hij was heerlijk en makkelijk. Ga hem zeker vaker maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.