shaami huis

Syrisch eethuis Shaami Huis

Ik heb het laatste jaar veel stilgezeten. Dat moest in verband met een vervelende zenuwaandoening aan mijn schouder. Dus wat doe je dan, als je niet kunt werken, koken, of sporten? Ik stortte me op taal.Ā Ik heb mijn Frans bijgehouden en ben daarbij een nieuwe taal gaan leren: Spaans.

Het moeilijkste van een nieuwe taal is het spreken ervan. Lezen, grammatica, woordjes en al die andere schoolse dingen zijn te leren. Maar het moet er ook nog een beetje uitkomen in een gesprek natuurlijk! Dat oefen ik bijĀ Language ExchangeĀ in Nijmegen. Daar praat ik aan een tafeltje in een cafĆ© een uurtje Spaans met mensen uit Spanje of Zuid-Amerika en andere Spaanslerenden. Het andere uur klets ik Nederlands met mensen die dat juist willen oefenen. Dan ben ik de native die anderen helpt.

Het is altijd supergezellig met een biertje of een theetje erbij. Hortend en stotend vaak, en soms ook zomaar een zin die er vloeiend uitfloept.
Behalve Spaans, Frans en Nederlands kun je bij Language Exchange ook terecht voor andere talen. Van alles… Mandarijn, Russisch, Tigrinya, Italiaans, Engels, Arabisch, Portugees, Farsi en zelfs Duits.

Taal? Waar gaat dit heen Chris?

Nu vraag je je misschien af waar ik met deze blog heen wil. Wat heeft het uitwisselen van talen nu te maken met Currylife?

Nou, aan de Nederlandse tafels ontmoet ik interessante mensen uit de hele wereld. Studenten, expats,Ā vluchtelingen en emigranten van alle continenten. En waar praat je dan meestal over na je voorstelrondje? Juist, over eten. Dat is altijd een prettig gespreksonderwerpšŸ˜‹.

Shaami huis, een Syrisch eethuisje in Nijmegen en Rotterdam

Dus kreeg ik het geheime curryrecept van eenĀ expat uit Pakistan. Leer ik dat je in Spanje een caƱa bestelt aan de bar en kreeg ik van Syrische tafelgenoten een geweldige tip voor een echt Syrisch eethuisje in de buurt. Het heet Shaami huisĀ en het zit in Nijmegen Ć©n in Rotterdam.

shaami huis
De bruine zijn mijn favoriet; Fateir Zaatar
Shaami huis
de lekkerste baba ganoush die ik ooit proefde

Ik ben inmiddels al een paar keer bij Shaami Huis in Nijmegen geweest. Heerlijk! Ik ging voor allerlei vegetarische hapjes. Daaronder baba ganoush, salades, gevulde envelopjes van deeg met spinazie en kaas, een soort kleine pizza’tjes met tomaat en paprika en mijn favoriet met zaatar. Alles is vers gemaakt en het kost beschamend weinig.Ā  Je kunt het ook afhalen… Dus,Ā  de volgende keer dat ik weinig tijd heb, dan zie ik me al helemaal zitten op het balkon met die heerlijke hapjes en salades! Mo, kom je ook eens proeven?

shaami huis
Deegenvelopjes gevuld met spinazie en kaas

Ze hebben trouwens ook van alles voor carnivoren, zoalsĀ  kip- en lamsshoarma in Damascusstijl. Gemarineerd met tig kruiden en bereid met een gasgestookt apparaat.

shaami huis
Waanzinnig lekkere tabouleh salade

 

3 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.