Gelukkig heb ik nog gare kikkererwten in de vriezer. In dit recept stond om bij voorkeur zwarte kikkererwten te nemen… Die had ik dan weer niet. Eén van de ingrediënten is Sambarpoeder. Mét een verwijzing naar een bladzijde om het zelf te maken. Kijk, dat vind ik dan leuk! Lekker kruiden droog roosteren in de koekenpan tot er een heerlijke geur vanaf komt. Dan laten afkoelen en fijnmalen in de koffiemolen.
Ingrediënten:
- 2 el neutrale olie
- 1 aubergine in blokjes
- 1 el geschilde en geraspte gemberwortel
- 2 hete verse chilipepers, zaad verwijderd en gehakt of chilipepervlokken naar smaak
- 1 takje verse curryblaadjes. Vers curryblad maakt een groot verschil voor dit gerecht. Probeer er dus aan te komen!
- 500 gram gare zwarte of gewone kikkererwten met ca 4,7 dl kookvocht
- 1 el Sambarpoeder
- 1 tl kurkumapoeder
- snufje asafoetida (altijd verstandig bij peulvruchten!)
- 2 el rietsuiker
- 1 el tamarindepasta of versgeperst limoensap
- eventueel verse koriander of gehakte pinda’s voor de garnering
Bereiding
Verhit de olie in eenhapjespan op middelhoog vuur. Bak de blokjes aubergine, onder af en toe omscheppen, in 5-10 minuten goudbruin. Voeg gember, chilipepers en curryblaadjes toe. Roer en bak alles 1 minuut geurig.
Voeg de kikkererwten met het vocht, de sambar, kurkuma, asafoetida, rietsuiker, tamarinde en flink wat peper en zout toe. Breng dit aan de kook. Zet het vuur laag en kook dit mengsel ca 15 minuten, tot de aubergine zeer gaar is en de saus is ingedikt.
Voeg naar smaak peper, zout, suiker en/of tamarinde toe. Strooi de koriander en de pinda’s erover.
Uit: De dikke vegetariër