Saoto soep

Saoto soep bij Tante Saté in Nijmegen

Recensie Tante Saté Nijmegen, Saoto en Saté

Vanavond een nieuw Surinaams-Indisch eethuisje in Nijmegen uitgeprobeerd: Tante Saté. Gespecialiseerd in saté dus én in Saoto soep. Ik ben erg fan van Saoto sinds mijn stage in Suriname in 1995. Saoto is een soep op basis van kip met allerlei andere ingrediënten zoals taugé, citroengras, ei en zoute frietjes (ja die chips!). Zelf maken vind ik nogal bewerkelijk dus dat komt er niet van. Mocht je er wel aan willen beginnen: dit is een recept voor 10 liter (!) Saoto soep van Oh My Foodness

Net als in Paramaribo

Toen ik samen met een klasgenoot stage liep op een plantage in Suriname moesten we ook een stageverslag maken. Op die plantage was niet eens stromend water, dus we beschikten ook niet oveSaoto soepr een computer. En het was 1995,  toen had je als student nog geen laptop.

Een oplossing vonden we in het computercentrum van de Anton De Kom universiteit in Paramaribo. Op de fiets gingen we daar regelmatig heen om achter een stokoude PC met slappe floppy’s aan ons stageverslag te werken. In de kantine van de universiteit kon je een kom Saoto kopen als lunch. Hoe benauwd en warm we het ook hadden, die Saoto moesten en zouden we eten! We waren verslaafd.

Saoto soep proeven bij Tante Saté

Toen ik vlakbij in de Van Welderenstraat in Nijmegen zag dat Surinaams-Indisch eethuis Tante Saté was geopend, was ik natuurlijk benieuwd of ik, na ruim 20 jaar, weer die heerlijke Saoto zou proeven. Het weer was tropisch warm, dus dat droeg al bij aan de beleving. Een gewoon koud biertje (Parbo, liefst een Djogo) hadden ze niet, waarschijnlijk heeft Tante Saté  (nog) geen tapvergunning, maar een frisse Radler ging er ook prima in.

Toen kwam de Saoto: in enorme bamboe kommen van zeker een halve liter. Gevuld met heerlijke geurige Saoto soep, kip, rijst, taugé én de traditionele zoute frietjes. Gewoon die zakjes chipjes, destijds importeerden Surinamers deze frietjes massaal uit Nederland, samen met blok (maggi bouillonblokjes). Of ik er peper bij wilde vroeg de aardige ober. Jazeker! En ik kreeg een bakje sambal van gele madame Jeanet peper. Heerlijk! Alleen de geur al bracht mij weer in Suriname. De peper is superscherp, maar voorzichtig gedoseerd is ‘ie super in de Saoto. De Saoto was dus zalig! Fijn ook dat de kip en verse kruiden biologisch zijn. En  € 7,50 voor zo’n heerlijke en gezonde maaltijdsoep vind ik heel schappelijk.

De website van Tante Saté is nog “under construction”,  en hun berichten op facebook staan vol met taalfouten. Maar deze imperfecties maken dit nieuwe eettentje alleen maar charmanter!

Saoto soep
Tante Saté in de Van Welderenstraat Nijmegen
Saoto soep
Saoto soep bij Tante Saté

Nu de roti nog

Ik ben blij dat Nijmegen steeds meer exotische eettentjes zoals Tante Saté krijgt. Tien jaar geleden moest je hiervoor nog in de Randstad zijn. Nu we toch zo goed bezig zijn… Misschien kan er in Nijmegen ook een rotishop komen waar ze verse roti maken, zoals  Roopram’s in Paramaribo. Die roti eet je met je vingers en je eet je vingers erbij op!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.