Sambarpoeder

Dit pikante mengsel wordt traditioneel gebruikt in sambar, een in Zuid-India geliefde linzensoep. Het mengsel zelf wordt ook weer gemaakt van peulvruchten, die voor een nootachtige smaak zorgen. In soepen en sauzen fungeert het mengsel ook als bindmiddel.

  • 4-5 kleine gedroogde Thaise, Chinese of andere hete chilipepers, of 1 el chilivlokken
  • 4 el korianderzaad
  • 1 el bruin mosterdzaad
  • 1 el fenegriekzaad
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 el gedroogde duivenerwten
  • 1 el gele spliterwten
  • snufje asafoetida

Rooster alle ingrediënten, behalve de asafoetida, een paar minuten in een middelgrote koekenpan tot het mengsel geurig wordt. Schud de pan af en toe om.

Laat het mengsel afkoelen en maal het dan tot een fijn poeder in een specerijen- of koffiemolen. Voeg de asafoetida toe en gebruik direct, of bewaar het maximaal een paar maanden in een goed afgesloten ondoorzichtige pot.

 

Geef een reactie