Saffraan kweken

Saffraan kweken, het rode goud

Ook (of juist) op vakantie neus ik graag naar kruiden en specerijen. Toen ik hoorde dat er een boerderij was waar ze saffraan kweken in de buurt van mijn vakantiestek, moest ik natuurlijk even gaan kijken!

Saffraan kwekenWikipedia:

De saffraankrokus (Crocus sativus) is een knolgewas dat behoort tot de lissenfamilie (Iridaceae). Het is een steriel triploïde taxon en werd vermoedelijk uit de Griekse Crocus cartwrightianus geselecteerd.

De plant, die niet in het wild voorkomt, werd al in de oudheid geteeld en bloeit gedurende circa acht dagen in de herfst met violette bloemen. Elke bloem heeft drie bloedrode stampers en drie gele meeldraden.

Saffraan kweken

De eigenaresse van Safran d’Agenais op Château de Cazideroque, Sophie Nemeth, leidde ons rond. Zij is een prachtige Parisienne die jaren geleden het Chateau de Cazideroque kocht in Cazideroque, Lot en Garonne. Ze begon met 20 krokusbolletjes.

saffraan kweken
foto: Sophie Nemeth, Safran d’Agenais

Inmiddels heeft ze duizenden bolletjes staan op een paar bescheiden veldjes. Saffraan kweken is namelijk vreselijk arbeidsintensief. Het onkruid verwijderen en het oogsten doen ze met de hand. Het scheiden van de rode stamper van de rest van het bloemetje is pietepeuterig pincettenwerk. De saffraanoogst is maar een paar honderd gram per jaar.

Doordat het zo arbeidsintensief is en één krokus maar microgrammen saffraan levert, is saffraan erg kostbaar. Het is de meest kostbare specerij ter wereld, duurder dan goud.

Op het Château maakt madame Nemeth van de pure saffraan ook confitures, likeuren, chutney’s en andere heerlijkheden. Zelf neemt ze iedere ochtend een snufje in de koffie vanwege de heilzame medicinale werking.

Saffraandraadjes zijn duur…

Echte saffraan is helderrood en duur. Zo’n 35 euro per gram. Verwar echte saffraan niet met saffloer of met kurkumamengsels. Dit heeft wel vergelijkbare kleureigenschappen en is ook heel gezond, maar het is géén echte saffraan.

Saffraan reizen

Als je in oktober toevallig in de Lot et Garonne bent, ga dan vooral langs voor een rondleiding op Château de Cazideroque. Dan is de saffraanoogst en mag je tijdens de rondleiding meehelpen met het selecteren van de saffraanstampertjes.

http://safrandagenais.jimdo.com/

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.