Rijstnoedels met paddenstoelen

Rijstnoedels met paddenstoelen uit ‘de echte Chinese keuken thuis’.

De echte Chinese keuken thuis. Uh? Dat halen we toch bij de Chinees om de hoek? Dat is lekker snel!

Rijstnoedels met paddenstoelenTotdat….. we een paar weken geleden een chinees gerecht voorgeschoteld kregen in het Pop-Up restaurant van Toko Pietje Blanda waar het voorgerecht ons helemaal in extase bracht. Het was zo lekker …….. Dit recept wilden wij graag ontleden en zelf maken. Het zijn Sichuanese wontons in een heerlijke bouillon.  Het recept komt uit het kookboek van Fuchsia Dunlop ‘De echte Chinese keuken thuis’, liet de vriendelijke gastvrouw Editha Gerdingh ons weten. Meteen naar de bieb voor een try-out dus.

Omdat we alleen de recepten van de gerechten die we zelf eerst geprobeerd hebben op de website zetten zijn we snel aan het koken geslagen.
Het 1e recept  “ Verse rijstnoedels met paddenstoelen” is in ieder geval erg goed bevallen. Alleen die verse rijstnoedels heb ik niet kunnen bemachtigen. Gedroogde noedels werken ook prima in dit gerecht.

Wil je het ook een keer proberen dan volgt hier het recept.

Ingrediënten rijstnoedels met paddenstoelen

 • 4 gedroogde shiitakes
 • 150 gr champignons of andere paddenstoelen naar keuze
 • 3 lente-uien
 • 450 gr verste rijstnoedels (ho fun) of gedroogde noedels die je al een half uur hebt laten -weken in water.
 • 4 eetl bakolie
 • 3 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
 • 4 tl lichte sojalsaus
 • ½ tl donkere sojasaus
 • Zout
 • 200 gr taugé
 • Gemalen witte peper

Bereiding rijstnoedels met paddenstoelen

Week de shiitakes minstens 30 minuten in heet water. Verwijder dan Shiitake hoedjes gesnedende steeltjes (die blijven namelijk behoorlijk hard) en snijd de hoedjes in plakjes. Snijd de champignons in plakjes van een paar millimeter. Maak de lente-uien schoon en houd het wit en het groen apart. Snijd het wit in kleine stukjes en snijd het groen in 2 tot 3 stukken en daarna in de lengte in fijne reepjes.

Verse rijstnoedels

Verse rijstnoedels: Giet warm water bij de noedels tot ze onder staan. Rijstnoedels met sojasauslaat ze circa 1 min staan en maak ze voorzichtig los met je vingers ( het is niet erg als er een paar stukgaan. Schud ze droog in de vergiet.

Gedroogde rijstnoedels

Gedroogde rijstnoedels: week ze een half uur in water, warm of koud maakt niet uit. En breng ze even aan de kook. Niet te lang. Daarna klaar voor gebruik.

Verhit 2 eetlepels olie in een ingebrande wok op hoog vuur. Voeg dan de knoflook en shiitakes toe en roerbak ze tot de knoflook lekker gaat champignons samen met shiitakesruiken. Doe vervolgens de champignons erbij en roerbak op matig vuur tot ze net gaar zijn. Breng dit op smaak met 2 theelepels lichte sojasaus, ¼ tl donkere sojasaus en wat zout. Haal vervolgens de paddenstoelen uit de wok en houd ze apart. Zet de wok dan op hoog vuur met 1 eetlepel olie en roerbak de taugé tot ze heet maar ook nog knapperig zijn. Houd ze apart.
Zet de wok opnieuw op hoog vuur met 1 eetlepel olie en bak het wit Rijstnoedels met paddenstoelenvan de lente-uien even, tot het lekker ruikt. Voeg dan de noedels toe en roerbak ze tot ze heet zijn. Voeg tijdens het roerbakken de rest van de sojasauzen en flink wat witte peper toe. Voeg dan de paddenstoelen en taugé toe en roerbak tot alles gloeiend heet is en heerlijk ruikt. Breng dit eventueel op smaak met zout. Doe tot slot het groen van de lente-uien erbij en schep dit geheel nog een paar keer om.

Enjoy!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.