pompoensoep maken met kokosmelk

Pompoensoep maken met kokoksmelk op z’n Aziatisch

Pompoensoep maken met kokosmelk, een fris en pittig Aziatisch recept

Ons buurmeisje Valentine kwam ons uitnodigen voor een fêtes des voisins. Een feestje met de buren dus. We hoefden alleen een soepkom en een lepel mee te nemen, want er zou soup de courge zijn. Courge? Frans voor Courgette zeker. Nee dus, courge is pompoen. Nu dacht ik dat Citrouille pompoen was, dus had ik weer wat geleerd.

Fêtes des voisins

De pompoensoep tijdens het Fêtes des voisins was heerlijk, hij hing in een grote pan boven pompoensoep maken met kokosmelkeen vuur op het erf bij een jong stel dat sinds een paar jaar in de Ancien ecole woonden. De rest van het gehucht was er ook, een man of 30.

 

Zelf pompoen maken, op z’n Aziatisch

Geïnspireerd hierdoor  besloot ik zelf ook weer eens Aziatische pompoensoep met kokosmelk te maken. Op de markt in Cluny zag ik enorme flespompoenen of butternuts bij een kraampje liggen. Om mijn frans te verbeteren knoopte ik een praatje aan met de marktkoopman. “Grands courges hè? ” probeerde ik in mijn beste frans. Of zijn dit citrouilles? Non, non, hoofdschudde de marchendeur. Ce s’apelle  “butternut”.

Juist ja. Ik heb van mijn enorme butternut, citrouille of courge deze heerlijke frisse Aziatische soep gemaakt:

Ingrediënten:pompoensoep maken met kokosmelk

 • 1/2 kilo pompoen, geschild en in blokjes gesneden.
 • 2 tenen knoflook
 • 1/2 rode peper in ringen of een gedroogde rode peper
 • 1/2 tl gemalen komijn
 • 1/2 tl gemalen koriander
 • 1/2 tl gemalen kaneel (of een kaneelstokje)
 • 0,75 liter water
 • 1 groentebouillonblokje
 • 100 ml kokosmelk (of wat geschaafde geconcentreerde kokosmelk)
 • sap van 1/2 limoen of citroen
 • evt wat verse koriander

Zo’n pompoen schillen valt nog niet mee. Ik doe het altijd zo: ik snijd de pompoen in plakken van ca 1 cm dikte. Dan is de schil er met een aardappelschilmesje makkelijk af te halen.  pompoensoep maken met kokosmelkpompoensoep maken met kokosmelk

Bereiding:

Fruit in plantaardige olie de rode peper, specerijen en knoflook ca 1 minuut. Voeg dan de pompoenblokjes toe. Laat dit even meebakken.

Giet het water en het bouillonblokje erbij en breng aan de kook. Laat het circa 20-30 minuten koken, tot de pompoen zacht is.

Als je een kaneelstokje en gedroogde peper hebt gebruikt, vis deze er dan uit voordat je met een staafmixer de soep pureert. Voeg vervolgens de kokosmelk en het citroen of limoensap toe. Garneer met verse koriander.

Heerlijke Aziatische pompoensoep maken met kokosmelk is ook in Frankrijk zo gebeurd! Eet smakelijk!

 

Zin in een ander recept voor pompoensoep? Wat dacht je van Pompoensoep met Thaise rode currypasta of Thaise pompoensoep met Djeroek Peroet, Nam-Pla en Kapi.

 

 

4 reacties

  • Mille grazie Menno! Beetje late reactie van mij… Excuus. Verwarrend al die namen voor een pompoen. Ik vind de Nederlandse naam ook wel mooi, past bij het uiterlijk! 🎃🎃🎃

  • Excuus voor deze late reactie… Ik houd ook wel van pittig, maar als ik kook voor anderen houd ik me een beetje in. Zonde als men het niet kan eten.
   Maar… Ik heb zelf eens Thaise Tom Yam soep gegeten die een Thaise man te pittig vond. Heerlijk! 🌶🌶🌶

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.