pompoen

Pompoencurry uit De Dikke Vegetariër

Pompoencurry recept uit De Dikke Vegetariër

Wat zal ik eens maken vanavond? Het moet natuurlijk oranje zijn. In de koelkast staart een flespompoen mij aan. Ik kan natuurlijk weer die verslavend lekkere Thaise pompoensoep maken, maar eigenlijk heb ik meer zin in wat vasts. Een lekkere curry. Ik zoek in mijn kookboeken en vind in de onmogelijke index van de Dikke Vegetariër een recept: pompoencurry met kokosmelk. De ingrediënten: 700 gram pompoen, check! 2,4 dl kokosmelk, check! Ik heb altijd een blok geconcentreerde kokoscrème in mijn koelkast dus kokosmelk is zo gemaakt. Verse gember, knoflook, verse koriander. Check, check check!

Zelfgemaakte garam masala in plaats van kerrie

En dan het leukste, de kruiden! Mark Bittman schrijft in het recept om 2 eetlepels kerrie toe te voegen, kerrie???!!! zal wel een vertaalfoutje zijn…. Hij geeft twee opties voor dit specerijenmengsel achterin het boek. Ik kies voor de masala met nootmuskaat, kardemom, kruidnagel, kaneel, peper, komijn, koriander, laurier, curryblad en fenegriek. Kruiden roosteren, laten afkoelen en malen in de koffiemolen. Ik heb genoeg over voor een ander moment dus het restant gaat in een leeg potje. De pompoencurry hoeft maar 15 minuten te koken in de koskosmelk met de kruiden. Het ruikt zalig en smaakt nog beter. Ik combineer het met komijnrijst met amandelen. Mijn lief geeft drie sterren!!

Recept pompoencurry, de Dikke Vegetariër

  • 700 gram flespompoen of andere pompoen, geschild en in blokjes van 1-2 cm gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 2,4 dl kokosmelk
  • 1 eetlepel fijngehakte verse gember
  • 2 eetlepels garam masala (hieronder staat het recept om zelf te maken, je kunt het ook kant en klaar kopen)

Verhit 3 eetlepels arachideolie, voeg de knoflook, gember en 2 eetlepels van de masala toe. Voeg de pompoenblokjes en kokosmelk toe. Breng zachtjes aan de kook, deksel erop en 15 minuten laten smoren. Klaar! Garneer eventueel met koriander.

 

Recept voor de garam masala

  • 1/4 tl grove stukjes nootmuskaat
  • 5 hele witte kardemompeulen (de inhoud ervan)
  • 3 hele kruidnagels
  • kaneelstokje
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 2 el komijnzaad
  • 4 el korianderzaad
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 gedroogde kerrieblaadjes
  • 1 tl gemalen fenegriek

Rooster alle ingrediënten behalve de fenegriek een paar minuten tot het lichtbruin en geurig is. Voeg de laatste minuut de fenegriek toe. Laat afkoelen en maal het in een specerijen- of koffiemolen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.