piment d'espelette

Piment d’Espelette, wat je nog niet wist van een Franse peper

Piment d’Espelette, een exclusief pepertje uit Frans Baskenland

Bij een peper uit Europa denk je misschien aan Spaanse peper. Maar wist je dat er ook peper uit Frankrijk komt? Bien sûr is dit een très exclusief pepertje… De Piment d’Espelette piment-despelette-regiois een rode peper die door Columbus geïmporteerd is en in het Frans-Baskische klimaat goed gedijt. De enige regio waar de echte piment d’Espelette vandaan komt is rond het dorpje Espelette en nog 9 plaatsjes, waaronder Ainhoa.

 

Spice girl uit de regio

Vriendin Ingrid woont sinds een paar jaar in deze regio. Ik ken haar sinds 1992, ze was het groentje in ons studentenhuis. In het begin wist ze het verschil niet tussen een teen en een bol knoflook, maar ze leerde in ons huis vol foodies snel bij! Eén van deze foodies is Nico, misschien wel Europa’s beste amateurkok. Met Nico kreeg ze in het studentenhuis een relatie, trouwde en kreeg ze twee leuke meiden. Ze zijn áltijd met eten bezig… Tijdens het ontbijt praten ze al over de lunch en tijdens de lunch maken ze plannen voor het diner. het zijn net Fransen. Geen wonder dat ze geëmigreerd zijn naar Frankrijk, naar hun geliefde Frans Baskenland.

Ingrid werkt daar bij de Baskische producent GAEC SEGIDA. Eén van de eerste agri ondernemers van piment d’Espelette met inmiddels 3,5 hectare pimentplantjes.  Als foodie én fotograaf is ze hier natuurlijk helemaal op haar plek. Wij van Currylife zijn natuurlijk ook erg blij met zo’n pittige vriendin! Ze wist ons alles te vertellen over piment d’Espelette en we kregen een grote zak gemalen piment thuisgestuurd om te proberen. Heerlijk!

Piment d'espelette
Ingrid, Nico en de meiden aan de Baskische kust

Smaak van piment d’Espelette

De piment d’Espelette is een aromatische peper, hij ruikt heerlijk! Een beetje geroosterd, zoet en nootachtig. In de Baskische keuken gebruikt men ‘m standaard als vervanging van peper. Typische Baskische gerechten waarin natuurlijk piment d’Espelette wordt gebruikt zijn poulet Basquaise, piperade en ratatouille. De peper is niet superpittig, hij heeft  schaal 4 op de Scoville ladder. Dat is een maat voor de pittigheid. Er is ook  puree en gelei van piment d’Espelette. Heerlijk bij foie gras volgens Ingrid.

piment-despelette
Scoville ladder: een maat die de pittigheid van peper weergeeft.

Van plant tot potje

In mei planten ze de peperplantjes en de pluk van de pepers mag alleen 15 augustus en 31 december plaatsvinden. De pepers worden dan eerst 15 dagen langzaam aan de lucht gedroogd. Een bekend beeld in Baskisch dorpjes zijn de lange peperslingers die aan de gevels hangen. Hierna worden de pepers in de oven gedroogd en wordt de peper gemalen.

 

Vervanger of alternatief voor piment d’Espelette

Eigenlijk is er geen goede vervanger voor de typische smaak van deze peper. Verwar piment d’Espelette ook niet met pimentón. Dat is gerookt paprikapoeder. Ook erg lekker maar geen piment d’Espelette. Ook pimentpoeder is weer iets  anders.

Piment d’Espelette kopen

In Nederland kun je piment d’Espelette onder andere kopen bij horeca leveranciers zoals Hanos. Of bij deze leuke online peperspecialist. Je kunt de peper natuurlijk ook bij de producent in Frankrijk bestellen. Let wel op een paar dingen als je deze peper koopt:

  • AOP (Appellation d’Origine Protégée) of AOC keurmerk. Dit is een Europese verordening die streekproducten een bescherming biedt tegen namaak. Dit keurmerk moet op de verpakking staan.
  • Alleen piment afkomstig uit de regio Espelette mag piment d’Espelette heten.

Stuur gerust een mailtje naar mijn foodie vriendin Ingrid voor meer info of om de peper van Gaec Segida te bestellen: segida.export@orange.fr

 

Veelzijdige peper

De piment d’Espelette die ik van Inkie kreeg strooi ik inmiddels ook kwistig over allerlei gerechten. Van tabouleh salade tot een broodje avocado met houmous… Het ziet er veel leuker uit dan zo’n saaie zwarte peper en die smaak…  Zalig!

12 reacties

  1. Wij kregen een potje sel du piment d’espelette van een vriendin die er geen raad mee wist
    Wij wel! Op de plakjes tomaat, heerlijk. In de stoofpot, heel lekker.
    Ronald Berkhoff, Apeldoorn

    • Beste Ronald,

      Geweldig zo’n vriendin! Ik heb wel gehoord van sel du piment d’espelette, maar nog niet geproefd. Peper en zout ineen.

  2. Wij waren vorig jaar in Frans-Baskenland en ik heb toen in de supermarkt een strengetje verse pepers gehaald (niet vermalen oid). verse peper over je gerecht is echt heerlijk,

    iemand een idee waar je die in NL kunt halen?

        • Beste Menne, ik werk bij een producent van deze Baskische pepers en wij maken deze verse koorden met 22 pepers volgens de eisen van het AOP / AOC – label. De verse pepers aan de koorden zijn behoorlijk pittig en meestal worden ze gebruikt ter decoratie, of nadat ze ‘ ingedroogd ‘ zijn. Daarnaast hebben we ook gedroogde koorden pepers ( zit geen vochtigheid meer in) en deze kunnen goed gebruikt worden in gerechten gedurende meerdere maanden.Op dit moment zijn de verse/ gedroogde koorden pepers nog niet in Nl te koop. Ik kan wel mocht je interesse hebben, uitzoeken wat eventueel de verzendkosten zouden zijn . Je kunt me mailen op export@segida.fr Hartelijke groet Ingrid Klasema

  3. Alweer een wat ouder artikel, maar nog o zo actueel! Ingrid werkt inmiddels niet meer bij Segida, en de potjes hebben een geweldige moderniseringsslag ondergaan. Wij verkopen de Segida-espelette nog altijd, zowel in potjes (piment, gelée en purée) als in een ‘grootverbruik verpakking’ van 250 gram. Leuk dat we op de site vermeld worden !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.