Payasam, zilvervliesrijst, melk, kardemom, palmsuiker , cashewnoten, rozijnen, geraspte kokos

Payasam, een typisch Indiaas rijstdessert met cashewnoten en rozijnen

Payasam, voedsel van de goden

Wanneer je na een heerlijke curry nog zin hebt in een lekker Indiaas rijstdessert moet je deze Payasam eens proberen. Payasam wordt ook wel beschouw als ‘voedsel van de goden’. Echt, het smaakt voortreffelijk. We vonden dit recept in het ‘Bollywood kookboek’ van Bulbul Mankani. Dit is een kleurrijk kookboek over beroemde Indiase acteurs en hun lievelingsrecepten. Ik vond het bij de bieb.

Payasam, zilvervliesrijst, melk, kardemom, palmsuiker , cashewnoten, rozijnen, geraspte kokosHet vinden van een geschikt Indiaas dessert kan nog wel eens een uitdaging zijn. Niet alle Indiase toetjes vallen bij ons Europeanen echt in de smaak. Deze Payasam vonden wij echter bijzonder lekker. Ik heb de hoeveelheid suiker die in het recept stond wat naar beneden aangepast. Er was één god in ons gezin die het daar niet mee eens was.  Mijn dochter en ik vonden het echter heerlijk zo.

 

Payasam, rijstdessert met cashewnoten en rozijnen

Voor 6 personen

Ingrediënten
150 gr zilvervliesrijst
0,5 l melk
50 gr palmsuiker (het originele recept gebruikt 5 x zoveel suiker. In plaats van palmsuiker kun je ook rietsuiker of bruine basterdsuiker gebruiken)
50 gr geraspte kokos (gedroogd)
2 theelepels ghee (je kan ook wat roomboter gebruiken)
½ el gemalen kardemom
75 cashewnoten
50 gr rozijnen

Bereiding

Kook de rijst samen met de melk volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking tot hij botergaar is.
Let op dat de rijst niet aanbrandt. Breng de rijst al roerend kort aan de kook en dan op een laag pitje botergaar laten worden.Payasam, zilvervliesrijst, melk, kardemom, palmsuiker , cashewnoten, rozijnen, geraspte kokos

Verkruimel de palmsuiker en roer hem door de rijst tot hij is opgelost. Voeg de geraspte kokos en een theelepel ghee toe. Verwarm het mengsel al roerend tot het dik is en het aroma van de palmsuiker uit de pan opstijgt. Roer de kardemom erdoor en neem de pan van het vuur.

Payasam, zilvervliesrijst, melk, kardemom, palmsuiker , cashewnoten, rozijnen, geraspte kokosVerhit de resterende ghee in een pannetje en bak hierin de cashewnoten tot ze licht kleuren. Voeg de rozijnen toe en neem de pan van het vuur. Garneer de Payasam met de noten en rozijnen. Serveer het dessert warm en eet smakelijk.

 

Payasam, zilvervliesrijst, melk, kardemom, palmsuiker , cashewnoten, rozijnen, geraspte kokos

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.