paneer maken

Paneer maken van melk en yoghurt of citroen

Paneer maken met melk en yoghurt of citroen

Paneer maken tijdens een vedische kookworkshop

Samen met een vriendin volgde ik de kookworkshop “Vedische Favorieten” van Rada’s Kookstudio. We waren met een man of 20 en maakten in duo’s de heerlijkste Indiase gerechten. Wij tweeĆ«n maakten zelf paneer ofĀ panÄ«r. Dat is verse Indiase kaas, vergelijkbaar met Mozzarella.

Ik vind Paneer heerlijk, en kocht het altijd vers bij de toko. Het is dus vrij eenvoudig zelf te maken. Een kwartiertje werk maar!

Ingrediƫnten paneer:

  • 2 liter biologische volle melk
  • 1/2 liter biologische yoghurt Ć³f 4 eetlepels citroensap

Verder heb je een flinke pan nodig, een vergiet en kaasdoek of een theedoek.

Bereiding paneer:

Bekleed de vergiet met de kaasdoek of theedoek. Zet de vergiet alvast op een andere pan zodat je de wei op kan vangen.

Breng de melk aan de kook in de grote pan. Als de melk omhoog begint te komen, roer je de yoghurt of het citroensap erdoorheen. Laat de melk weer aan de kook komen.

Door het zuur van de yoghurt of citroensap komt de sponsachtige panir los van de helder geel-groene wei. Roer zo min mogelijk om de panir niet te breken. Als de wei niet helemaal helder wordt, doe je er nog een beetje yoghurt of citroensap bij. Als de wei en panir helemaal van elkaar gescheiden zijn, dan vang je de panir op in de kaasdoek.

De paneer wordt stevig als je hem in de kaasdoek dichtvouwt en op een plak legt. Om het goed samen te persen zet je er een pan gevuld met koud water op. Dit laat je even staan. Dan kun je de paneer uit de kaasdoek pakken, in blokjes snijden en verder bereiden. Bijvoorbeeld een paneercurry of Saagh paneer (paneer met spinazie).

De overgebleven wei is supergezond, het bevat heel veel vitamine B. Zonde om weg te gooien dus. Je kunt de wei recyclen door er rijst in te koken.

 

Leuk om eens te doen, succes!

 

 

 

 

 

1 reactie

  1. De wei kan je gezoet of ongezoet gewoon opdrinken ik persoonlijk vindt het wel lekker vooral die met yoghurt gestremd is. De wei wordt ook wel als basis voor de soep gebruikt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.