Paddenstoelenketjap

Paddenstoelenketjap

De Indonesische keuken vind ik héérlijk! Alleen het zelf maken lukte me nooit goed. Toen kreeg ik per ongeluk het “Vegetarisch Indonesisch kookboek” van Ciska Cress in handen. De recepten leken me redelijk eenvoudig dus ik begon eraan!

Deze vegetarische paddenstoelenketjap is echt een topper uit dit boek. Zelfs de grootste carnivoren zijn er gek op. Officieel moet het met gedroogde paddenstoelen worden gemaakt, maar ik gebruik liever verse paddenstoelen van de markt. De ene keer gebruik ik (kastanje) champignons, de andere keer oesterzwammen. Eryngii paddenstoelen zijn ook geweldig. Die dingen zijn enorm! In reepjes gesneden is het net kipfilet.

Het ingrediënt Aromat komt in meerdere recepten terug in dit kookboek. Voor mij een apart ingrediënt. Ik ken het het gele busje nog wel van vroeger. Daar stond het altijd bij opa en oma op tafel voor in de soep. Ik heb het wel in huis gehaald, maar ik denk dat het prima te vervangen is door zout of een stukje bouillonblok. Zeker voor veganistische eters.

Ingrediënten paddenstoelenketjap als hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten Jamur Kecap
  • circa 300 gram paddenstoelen, bijvoorbeeld een mengsel van champignons en oesterzwammen
  • 2 teentjes knoflook in kleine stukjes gesneden.
  • 3 eetlepels olie (arachide of zonnebloem)
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel aromat (of stukje bouillonblok)
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 dl water
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 1 theelepel sesamolie

Voor de garnering:

  • Wat Chinese kool in fijne reepjes gesneden
  • 1 teen knoflook

Bereiding

Bak het paddenstoelenmengsel ongeveer 3 minuten in 3 eetlepels arachide olie. Voeg de laatste halve minuut de knoflook toe en bak even mee.

Voeg dan de suiker, aromat, ketjap, en 1 dl water toe en roer alles goed door. Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat 15 minuten sudderen.

Maak een papje van het aardappelzetmeel en water bind hiermee de paddenstoelensaus. Draai het vuur uit en voeg 1 theelepel sesamolie toe.

Voor de garnering: Rooster intussen de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn. Zet de sesamzaadjes even apart. Bak de Chinese kool in hetzelfde pannetje in olie even aan en knijp er de knoflook over uit.

Dien de paddenstoelenketjap op in een schaal of op borden. Strooi er wat van de gebakken Chinese kool over én de geroosterde sesamzaadjes. Gewoon met rijst erbij. Héérlijk!

Andere vegan/vegetarische recepten met paddestoelen

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.