Soep

Mulligatawny, heerlijke currysoep met een frisse bite van appel en koriander.

Mulligatawny
Currysoep met een frisse bite

Deze heerlijke soep maak ik vaak op verjaardagen. Hij krijgt een extra frisse bite door de lekkere garnering met appel en koriander. Het recept komt uit het boek ‘Oprah’s favoriete gerechten’

Ingrediënten voor 10 p

  • 2 middelgrote uien in dunne halve ringen
  • 2 tl zout
  • 1 el boter, ghee of kokosolie
  • 1 grote Granny Smith, geschild, zonder klokhuis en fijngesneden
  • 5 cm gemberwortel, geraspt
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 tl garam masala
  • 2 el madraskerrie
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 laurier blaadjes
  • 2 liter heerlijke kippenbouillon of groentebouillon, plus extra indien nodig
  • 380 gr rode linzen
  • 2 blikken a 425 g kikkererwten
  • 1 blik 400 ml ongezoete light kokosmelk

Garnering

  • 1 kleine groene appel, geschild, zonder klokhuis en heel fijn gesneden
  • 30 gr fijngehakte koriander
  • 30 gr fijngehakte lente-ui
  • Geraspte schil en sap van 1 citroen

Bereiding

Smelt de boter in een grote pan op matig vuur. Voeg de ui en het zout toe en bak de ui in 15 minuten bruin. Bak de appel 10-15 minuten mee, tot hij helemaal zacht is en de ui volledig gekaramelliseerd. Voeg de gember, knoflook, garam masala, het kerrie-, koriander- en komijnpoeder, de kurkuma, cayennepeper en laurier toe en bak alles 3 minuten. Roer regelmatig en voeg wat water toe al het mengsel te dik wordt.

Soep in de maak

Voeg de bouillon en linzen toe, dek de pan af en laat alles 20-25 minuten stoven, tot de linzen uiteen beginnen te vallen.

Maak ondertussen de garnering: meng de appel, koriander, lente-ui, citroenrasp en het citroensap en laat de smaken 20 minuten intrekken, of tot de soep klaar is.

Zodra de linzen uiteen beginnen te vallen kun je de helft van de soep pureren of de soep gewoon zo laten. Voeg de kikkererwten en kokosmelk toe, zet het vuur hoger en breng de soep aan de kook. Temper het vuur en kook de soep 10 minuten: voeg indien nodig extra bouillon toe ( de soep moet dit maar nog wel vloeibaar zijn). Voeg wat extra bouillon of water toe als je de soep de volgende dag opwarmt. Hij wordt namelijk dikker tijdens het afkoelen.

Geniet!

Ben je dol op frisse maaltijdsoep? Probeer dan ook eens de Wortelpompoensoep

1 reactie

  1. ik was al een poosje van plan weer eens een mulligatawny soep te maken. dank voor je recept, komt dus heel goed van pas!
    groetjes Corry

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.