Milde dahl

Milde Dahl met bloemkool

Deze diashow vereist JavaScript.

Mam, deze mag je bij de kindercurry’s zetten hoor! Dat was het commentaar van mijn dochter. En inderdaad, wat een lekker recept en zo eenvoudig en makkelijk te maken met de basiskruiden.

Een heerlijke, milde dahl. De kruiden zijn overal te koop en lang houdbaar. Ze geven het gerecht een exotische smaak. Wil je variatie? Vervang de bloemkool door brocolli, spitskool, courgette, kapucijners, boontjes of een andere groente, of combineer de groentes.

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 2 uien
  • ongeveer 400 gram linzen uit blik of pot
  • 5 cm verse gemberwortel (deze haal je er later weer uit, dus niet te klein snijden)
  • 1 verse groene chilipeper  (deze haal je er later weer uit, dus niet te klein snijden)
  • 1 eetlepel gehakte peterselie (kun je eventueel weglaten voor de kinderen)
  • 3 tenen knoflook
  • 2 komkommers
  • groentebouillonblokje
  • kruiden: 2 tl kurkuma, 2 tl korianderpoeder en 2 tl komijnpoeder
  • olijfolie
  • basmatirijst

Recept

Was de bloemkool en verdeel in kleine roosjes. Kook of stoom met een beetje zout beetgaar. Hak de uien en fruit ze in de olijfolie. Voeg de uitgelekte linzen toe, en doe de peterselie erbij. Voeg de gember en de chilipeper in grote stukken toe. Doe zoveel water in de pan dat het geheel net onderstaat, doe het groentebouillonblokje erbij en laat 10 minuten pruttelen.

Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Pers de knoflook in de olijfolie op laag vuur, en roer de kruiden er doorheen. Roer tot een glad papje.

Verwijder eerst de gember en de peper uit de linzen, en doe dan de bloemkool erbij. Roer het kruidenmengsel erdoorheen, een paar keer flink doorroeren en nog 2 minuten zachtjes doorbakken.

Schil de komkommers en rasp ze (grof). Hussel erdoor (voor kinderen) of geef ernaast.

Bron: Dit recept is ook terug te vinden in De dunne vegetariër op blz. 38. recept

Tip: In plaats van basmatirijst kun je ook wilde rijst, zwarte rijst of zilvervliesrijst nemen. Ik heb zelf nog een groene paprika even gebakken en toegevoegd. Kleurt ook leuk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.