Marokkaanse stoofpot van Neama el Bezaz

Marokkaanse stoofpot van Neama el Bezaz

Marokkaanse stoofpot uit een roman

Dit recept komt uit een roman van Naema el Bezaz. Ik weet niet meer welk boek, dat heeft niet zo’n indruk gemaakt. Maar het recept wel. De hoofdpersoon is bij een tante in Marokko (ik heb het niet verzonnen…) en die tante gaat lekker kokkerellen. Stap voor stap beschrijft het boek wat er allemaal in die Marokkaanse stoofpot gaat. Het water liep mij al lezend in de mond! Ik heb heb recept dus opgeschreven en ik maak het geregeld met een eigen interpretatie. In het recept zit kip, maar ik maak het altijd met groenten. Helemaal vegetarisch is het dan nog niet want er zitten wel bouillonblokjes van kip en rund in. Als vega kun je die natuurlijk ook naar eigen believen vervangen door groentebouillonblokjes.

Ingrediënten Marokkaanse stoofpot (voor 4 p):

  • ca 800 gram gemengde groenten in blokjes gesneden (wat je nog hebt, bijvoorbeeld wortel, pompoen, courgette, aubergine, tomaten, bosui)
  • 1 grote ui in ringen
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • olijfolie
  • stuk fijngesneden gemberwortel
  • wat aardappelen (krieltjes, blokjes aardappel of stukjes roseval in de schil)
  • theelepel kurkuma
  • 2 eetlepels Raz el Hanout
  • eetlepel paprikapoeder
  • draadje saffraan
  • theelepel komijn
  • eventueel handje rozijnen of andere gedroogde vruchten
  • 1 kippenbouillonblokje en 1 runderbouillonblokje
  • eventueel peterselie en/of verse koriander

Probeer het gerust ook eens met andere ingrediënten!

 

Bereiding Marokkaanse Stoofpot

Tja, eigenlijk heel simpel. Begin met het fruiten van de ui in olijfolie. Dat mag best een paar minuten zodat de ui een beetje bruin wordt. Voeg dan de gember en rode peper toe en laat even meebakken. Voeg vervolgens de groenten toe, de hardste het eerst. Pers dan de knof erboven uit. Als het te droog wordt, giet er dan een kopje water bij.

Voeg alle kruiden, een flinke plens water en de resterende groenten toe. Laat het totaal ca 15 minuten koken tot de groenten zacht zijn. Voeg de laatste minuten de rozijnen toe en eventueel de peterselie of koriander. Proef of het voldoende spicy is, zo niet dan nog wat zout en peper toevoegen.

Als je dit voor een heel weeshuis maakt, dan kun je ook nog een kopje couscous of bulgur de laatste minuten mee laten koken.

Eet ze!

استمتع بوجبة الخاص بك!

 

 

4 reacties

    • Hallo Andrea, ik ben benieuwd of deze curry voor jou ook een blijver is! Het recept zeker ook in de tajine te maken, ik weet niet meer of de tajine in het boek(de roman) ook werd gebruikt, waarschijnlijk wel. De Tajine is een Marokkaanse aardewerken stoofpot die ik helaas niet heb. Daarom neem ik voor dit soort gerechten gewoon een braadpan. Dat werkt ook, maar ziet er natuurlijk niet zo leuk uit als de tajine.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.