Linzen koken is een eitje!
Linzen worden wel een uitstekende vleesvervanger genoemd. Maar dat vind ik wel weinig eer voor deze geweldige UFO-vormige peulvruchtjes. Wat men er vermoedelijk mee bedoelt, is dat ze een goede bron van eiwit zijn, net als vlees of vis. Maar dan duurzamer, diervriendelijker, goedkoper en gezonder. Ze hebben een hoge voedingswaarde: ze bevatten veel eiwit, vezels, mineralen, vitaminen en heel weinig vet. Ze zijn lekker, goedkoop, lang houdbaar en makkelijk te bereiden.
Soorten linzen
Linzen zijn er in allerlei kleuren en maten. Bekend zijn de groene linzen uit Frankrijk, zoals Lentilles du Puy. In de supermarkt koop je gewoonlijk bruine of blonde linzen. In de toko, de biowinkel en in Turks/Arabische winkeltjes is de keuze veel groter. Er zijn zwarte linzen, de kleine ronde Beluga linzen die, zoals de naam al doet vermoeden, lijken op kaviaar. Rode linzen zijn eigenlijk oranje. Het zijn gepelde en gespleten linzen en ze zijn vaak verkrijgbaar onder een Indiase naam: masoor dahl of gewoon dahl.
Linzen koken
Linzen koken is een eitje. Voorweken zoals bij kikkererwten is niet nodig. Belangrijk is dat je de linzen, voor je ze in de pan doet, goed afspoelt tot het spoelwater helder is. Zo voorkom je zo’n grijzige schuimlaag tijdens het koken 😬. Afhankelijk van de soort en de toepassing moeten ze 15 tot 40 minuten koken. Wil je bijvoorbeeld een linzensalade maken, dan mogen de linzen al dente blijven en kook je ze kort. In een linzensoep of dahl mogen ze langer koken. Als je wilt dat de linzen mooi heel blijven, kook ze dan zonder zout. Dat kun je eventueel later toevoegen als ze al gekookt zijn.
Sommige mensen hebben last van winderigheid na het eten van linzen of andere peulvruchten. Een goed trucje daarvoor is om een snufje asafoetida mee te bakken of te koken. Je kunt hiervoor ook bonenkruid gebruiken.
Meestal staat in het recept wel vermeld hoeveel gram linzen je moet gebruiken. Reken voor een salade op ongeveer 100 gram en voor een dahl op ongeveer 200 gram linzen. De verhouding water staat tot linzen bij het koken is ongeveer 1:3. Dus bij 200 gram linzen gebruik je 600 ml water. Maar houd tijdens het koken altijd in de gaten of ze niet droogkoken.
Toepassingen van linzen
Linzensalade
In de zomer vind ik een linzensalade heerlijk. Meestal experimenteer ik zelf gewoon een beetje met al dente gekookte linzen, zoals zwarte Beluga linzen of groene du Puy linzen. Rode linzen zijn niet geschikt, want die die kook je tot prut. Na het koken en afkoelen van de linzen kun je erbij doen wat je lekker vindt en wat je in de groentenla aantreft, zoals tomaat, komkommer, paprika, peterselie, lenteui of verse koriander. Combineren met feta kaas is ook erg lekker. In Madhur Jaffrey’s World Vegetarian en de Dikke Vegetariër van Mark Bittman vind je heerlijke recepten voor linzensalades. Of probeer dit zelfbedachte recept eens: Linzensalade met venkel, boomoortjes, koriander, gember en citroen.
Dahls
Dahl (soms geschreven als dal, daal, of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken, gemaakt van peulvruchen (gedroogde linzen, erwten of bonen) die ontvliesd en gebroken zijn. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of curry gekookt, die dahl genoemd wordt. Het gerecht dient als eiwitrijk bijgerecht of gecombineerd met groenten als éénpans hoofdgerecht. In de Ayurveda wordt dahl ook toegepast bij ontgiftingskuren. Dan eten ze de hele dag alleen maar dahl. Dat schijnt gezond te zijn. Dit zijn verslavend lekkere dahlrecepten van Currylife:
Linzen kiemen
Een hoop gedoe, maar vooral met kinderen leuk om eens te doen. Je kunt linzen laten kiemen en dan komen er kiemplantjes uit de linzen, net zoals zoals taugé ontstaat uit gekiemde mungbonen. Week hiervoor de linzen 12 uur in handwarm water en giet ze af. Maak een paar lagen keukenpapier vochtig en strooi hier de geweekte linzen over uit. Leg hierover nog 2 lagen vochtig keukenpapier en zet dit 36 uur in een donkere, tochtvrije plek (de oven die uitstaat bijvoorbeeld). Sprenkel er iedere 8 uur wat water overheen, zodat het keukenpapier vochtig blijft. Als alles goed gaat, heb je dan kleine kiempjes van ca 1 cm. Was ze voorzichtig en verwijder de linzenschilletjes die boven komen drijven. Je kunt ze in water 24 uur in de koelkast bewaren.
Linzensoep
Linzen koken tot soep is welbekend. Geweldig in de winter! Bijvoorbeeld deze Indiase linzensoep met rode linzen, mosterdzaad en curryblad of linzensoep met knolselderij en citroen.
Supersnelle linzen uit blik
Heb jij geen zin of tijd om zelf linzen te koken? Dan kun je ze uit blik gebruiken. Ik weet een super gemakkelijk receptje, dat je maakt met linzen uit blik. Klaar in 5 minuten. Gegarandeerd!
Ingrediënten voor linzen met groene chillies (bijgerecht):
- 1 blikje linzen, uitgelekt
- 2 tenen knoflook
- 1/4 theelepel gemalen kurkuma
- 1/2 ui in fijne halve ringen
- 1/2 tot 1 groene chilipeper in ringetjes gesneden
Bereiding:
Verhit 2 eetlepels olijfolie, ghee of andere olie in een koekenpan. Voeg de uiringen toe en bak eventjes aan. Knijp de knoflook uit boven de pan. Voeg tegelijk de linzen, de groene peper en de gemalen kurkuma toe en warm goed door. Eventueel wat zout toevoegen naar smaak en klaar! Lekker als bijgerecht, als lunchhapje of als supersnelle éépersoonsmaaltijd.
Heb jij nog lekkere linzentoepassingen om toe te voegen op Currylife?
Linzen en bonen bevatten o.a. eiwitten. Door het koken van bonen en linzen ontstaan opstijgende luchtbelletjes die worden gevangen in het eiwit, hierdoor ontstaat schuim. Vergelijk het met opkloppen. Als de temperatuur bij koken meteen naar beneden wordt gedraaid verdwijnt meestal het schuim. Het schuim door de eiwitten kan een beetje bitter smaken, maar is gezond. Met een klein beetje olie toevoegen als het tegen de kook aan zit heb je minder schuim.
Hoi Els, Bedankt voor jouw aanvulling! Ik vind het schuim meestal niet erg, behalve als het erg grijs is. Dan heb ik niet goed gespoeld. Ik ga de tip met olie binnenkort eens proberen. Het is echt linzensoepweer, dus dat gebeurt binnenkort!
Hey chris heb jij ooit berekend hoeveel gram linzen je overhoudt na het koken? 200 gram linzen en 600 gram water, 1:3 wordt niet 800 gram linzen doorrat er ook water verdampt.
Hoi,
Tja, daar vraag je wat… Die linzen zwellen natuurlijk op. Als je een blik linzen gebruikt in plaats van gedroogde, dan heb je ook een ander gewicht nodig. Ik ga het eens wegen na het koken en kom erop terug!
haha, jij bent anoniem vergeten.
[…] Afhankelijk van de soort en de toepassing moeten ze 15 tot 40 minuten koken. Wil je bijvoorbeeld een linzensalade maken, dan mogen de linzen al dente blijven en kook je ze kort. In een linzensoep of dahl mogen ze langer koken. Als je wilt dat de linzen mooi heel blijven, kook ze dan zonder zout. Volledig antwoord bekijken […]
[…] Linzen koken, zo doe je dat eenvoudig zelf. (Curry life). […]
linzen zijn ook goeie vetverbranders , dus ook goed voor de lijn, …