linzen dahl

Linzen dahl met spinazie en citroen, Indiaas bijgerecht.

Dit is ook weer zo’n geweldige linzen dahl! Het komt uit het kookboek “De snelle Indiase keuken” Ā van Monisha Bharadwaj. Dit boek bevat 100 recepten met maximaal 6 ingrediĆ«nten. De Indiase keuken heeft blijkbaar het imago dat er (te) veel ingrediĆ«nten ingaan. Maar als je de specerijen niet meetelt, dan valt dat best mee! šŸ˜‰

Dit recept is lekker en gezond. De gladde spinazie past heel goed bij de korrelige structuur van de rode linzen. Als ik voor gasten kook, dan maak ik dit gerecht vaak als bijgerecht samen met die andere heerlijke dahl met knoflook en munt. Ik kook dan gewoon een dubbele hoeveelheid rode linzen en voor de afwerking splits ik de hoeveelheid gekookte linzen in tweeĆ«n. EĆ©n deel maak ik met knoflook en munt en het andere deel met spinazie en citroen zoals in dit recept. Vervolgens heb je met weinig moeite twee heerlijke dahl’s als bijgerecht!

Ingrediƫnten linzen dahl:

  • 180 gram rode linzen, afgespoeld en uitgelekt
  • 200 gram spinazie, goed gewassen en in repen gesneden
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 4 theelepels citroensap
  • zout naar smaak

Bereiding linzen dahl:

Doe 1 eetlepel olie in een pan met dikke bodem en deksel. Voeg dan de cayennepeper en geperste knoflook toe. Als de pan begint te sissen, roer dan even en voeg 750 ml water, de linzen, de kurkuma en 1 theelepel zout toe. Roer goed en breng aan de kook. Leg de deksel half op de pan en laat de pan op laag vuur ca 20-30 minuten koken tot de linzen zacht zijn.

Laat intussen in een andere pan de spinazie (zonder water toe te voegen) slinken met de deksel op de pan. Dan blijft de spinazie mooi groen.

Als de linzen gaar zijn, dan voeg je de spinazie (samen met het kookvocht) en het citroensap toe. Even proeven nog of er zout bijmoet.

 

Eet ze!

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.