Lacanche fornuis met oven

Lacanche fornuis met oven à la bonne Franquette

Excursie naar een Lacanche fornuis met oven

Mijn laatste dagen in de Bourgogne breken aan. Inpakken, afscheid nemen en de laatste hotspots in de omgeving bezoeken. Eén van die hotspots is de Lacanche fabriek in het Bourgondische dorpje Lacanche. Een Lacanche fornuis met oven is een droom van een fornuis. “Een piano voor gastronomen” Het is een professioneel fornuis dat al 20 jaar hetzelfde uiterlijk heeft en een leven lang meegaat. Ik had er dus beter meteen één op mijn twintigste kunnen aanschaffen, dan had ik er langer lol van gehad.

Tip van chefkok en blogger

Vorig jaar was ik op vakantie in Canel, een Lieu dit in de Lot et Garonne in Frankrijk. Daar trof ik de blogger/chefkok Anne Demay uit Parijs. Ik vertelde dat ik graag Aziatisch kook en vroeg haar welk fornuis zij daar het meest geschikt voor achtte. “Lacanche!” zei ze onmiddellijk. Ook zij bleek fan. Ze vertelde dat zij al jaren droomde van de “Cluny 1800”. Een bakbeest van bijna twee meter breed. De verschillende formaten en typen fornuizen zijn vernoemd naar steden in de Bourgogne. Naast de Cluny is er bijvoorbeeld ook de Buxy, Chagny, Beaune en Cormatin.

Lacanche fornuis met ovenLacanche fornuis met oven

Waarom een Lacanche fornuis met oven voor de Aziatische cuisine?

Waarom een Lacanche fornuis voor Aziatisch koken? Vanwege die mega wokbrander onder andere. Echt goed wokken gaat niet geweldig op zo’n flutvlammetje. En de verschillende ovens in één fornuis. Terwijl je in de ene oven kunt slowcooken met een temperatuur vanaf 30 graden, bak je in de andere oven razendsnel iets af op 300 graden. Dáár maak ik geweldige curry’s en andere Aziatische gerechten mee!

De Rolls Royce onder de fornuizen

Vandaag was ik eindelijk in de showroom van de Rolls Royce onder de fornuizen in het dorpje Lacanche in Frankrijk. Kwijlend hing ik boven de Buxy’s, Cluny’s en hun broertjes in allerlei kleurtjes emaille terwijl ik in rad Frans uitleg kreeg over de mogelijkheden. Wat een paradijs voor een kookgek!

Keep on dreaming…

Nog nooit heb ik een fornuis uitgezocht. Ik heb altijd gewoon gekookt op het fornuis dat al stond in het huis dat ik huurde of kocht. Maar als het er eens van komt, dan wordt het de Chagny van Lacanche. Met drie ovens en vijf gaspitten, waaronder die turbo wokbrander. Een Lacanche fornuis met oven voor het leven. Even sparen nog….

Lacanche fornuis met oven

 

4 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.