kurkuma-latte-maken

Kurkuma latte maken

Kurkuma latte maken

Met dit herfstweer lust ik wel een kruidig warm drankje. Sinds Frankrijk drink ik alleen geen cafeïne meer, dus ben ik overgegaan op op andere spicy alternatieven. Waaronder Chai latte, kurkuma gemberthee, fruitige winterthee en nu heb ik ook Kurkuma latte ontdekt.

Wat is Kurkuma?

Kurkuma, of kunjit, kunyit,  tarmeriek, Indiase geelwortel is de wortel van de plant Curcuma longa. De specerij is felgeel van kleur. Teveel kurkuma geeft een bittere, wrange smaak (en je plast dagenlang als een gele markeerstift!). Verse kurkuma is wat zoeter. Je kunt verse kurkuma raspen en in de vriezer bewaren. 1 eetlepel verse kurkuma komt overeen met 1 theelepel gemalen gedroogde kurkuma.

Is kurkuma een wondermiddel

Kurkuma zou een antibacteriële werking hebben, waardoor men vroeger zonder koelkast curry’s vooruit kon maken. Nu ben ik wel eens in India geweest, heb daar heel veel curry’s gegeten en toch Delhi belly gekregen. Dus of het klopt?

De medicinale werking van Kurkuma staat tegenwoordig sterk in de belangstelling. Het zou werken als medicijn tegen allerlei ziektes, waaronder Alzheimer, Parkinson en zelfs kanker. Ik ben nogal sceptisch over dit soort uitspraken. Er wordt beweerd dat er nauwelijks dementie voorkomt in India, waar natuurlijk veel kurkuma wordt gegeten. Nu is dementie een ziekte die vooral bij ouderen voorkomt, maar die zijn er relatief weinig in India vergeleken met Nederland. Broodje aap dus.

Drink de Kurkuma Latte dus met mate gewoon voor de lekker. Erg gezond is het toch al niet door de melk en suiker erin! Vergelijk het qua calorieën maar met een karamel latte macchiato van Starbucks.

 

 

Ingrediënten Kurkuma latte

Kurkuma latte maken

  • 0,5 liter gewone melk of amandelmelk (vegan)
  • 1 duimpje verse kurkuma in plakjes of 1 theelepel gemalen gedroogde kurkuma
  • 3 plakjes verse gember
  • 1 kaneelstokje
  • 5 peperbolletjes
  • 1 eetlepel palmsuiker of gewone suiker
  • gemalen kaneel (om erover te strooien)

 

Kurkuma latte maken

Verwarm de melk samen met de kurkuma, kaneelstok, gember, peper en suiker warm worden in een pannetje.

Als de Kurkuma latte bijna kookt, dan giet je het door een zeef en schuimt het even op met een staafmixer. Schenk het in twee mokken of hittebestendige glazen en strooi er een beetje gemalen kaneel overheen.

Cheers!

 

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.