Kikkererwtencurry met tomaat en kokos

Van mijn lief kreeg ik een nieuw kookboek: Vegarabia van Greg & Lucy Malouf. Enthousiast begonnen we eruit te koken. Deze kikkererwtencurry maakten we als Ć©Ć©n van de eersten, en dat bleek meteen een topper! Altijd fijn bij een nieuw kookboek. We delen dit recept daarom graag met jou op currylife.

Grappig vond ik de inleiding over dit recept in het kookboek:

Deze lichte geurige curry is heel eenvoudig en bevat in de basis maar ƩƩn ingrediƫnt.

ƉƩn ingrediĆ«nt? Ik tel al kikkererwten, tomaat en kokos. En dan heb ik de ellenlange lijst met specerijen (TIEN!) nog niet meegeteld. Daarover schrijft de inleiding:

Laat je niet afschrikken door de lange ingrediƫntenlijst voor de specerijenmix: je kunt ze allemaal in de supermarkt vinden en de specerijenmix zelf is zo klaar.

OkĆ©. Wij van Currylife zijn wel wat gewend, en ‘toevallig’ stonden al die specerijen al in onze keukenla. Doordat je de tomaten apart moet roosteren in de oven, is dit een recept dat wat meer tijd kost. Maar het is zeker de moeite waard!

Ingrediƫnten kikkererwtencurry

  • 1 kg middelgrote trostomaten, liefst met kroontjes er nog aan (of 0,5 kg verse trostomaten en 1 blik gepelde tomaten)
  • 400 gram kikkererwten (uit blik of zelfgekookt). Goed afgespoeld en uitgelekt.
  • 250 ml kokoksmelk (blik of zelf maken van geconcentreerde kokos)
  • 3 teentjes knoflook, geraspt
  • 1 volle eetlepel verse geraspte gemberwortel
  • 1 ui geraspt (wij draaiden de knoflook, gember en ui samen door de beker van de staafmixer, lekker snel!)
  • olijfolie

En dan de lijst met maar liefst 10 specerijen…

  • de zaadjes van 6 kardemompeulenKikkererwtencurry specerijen
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1/4 tl zwart mosterdzaad
  • 6 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • een kleine gedroogde rode chilipeper
  • 1 tl gemalen komijn
  • Ć©Ć©n theelepel gemalen koriander
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl gemalen zwarte peper

Bereiding kikkererwtencurry

Tomaten roosteren

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de trostomaten in een bakblik of ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie en wat zout. Rooster ze dan in de oven tot het vel begint te barsten. Ca 10 tot 30 minuten.

kikkerwtencurry tomaten bereiden

Heb je een kilo tomaten geroosterd? Zoek dan de 12 mooiste uit en houd ze apart. De rest ontvel je en hak je fijn. Wij hebben voor dit recept 500 gram trostomaten geroosterd en allemaal apart gehouden. We gebruikten uitgelekte tomaten in blik voor de rest. Dat scheelt weer gedoe van hete tomaten ontvellen šŸ˜‰.

Kruidenmix maken

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg alle specerijen in zaadvorm toe. Dus het kardemomzaad, mosterdzaad, kruidnagels, steranijs, venkelzaad, korianderzaad en komijnzaad. Heb je alleen gemalen koriander of komijn, dan hoef je dit niet mee te roosteren. Bak de specerijen ongeveer 2 minuten tot ze goudbruin en geurig zijn. Doe het dan samen met de gedroogde peper in een vijzel of kruidenmolen en maal het fijn. Voeg vervolgens aan dit mengsel de rest van de kruiden toe, waaronder de gemalen kurkuma, zwarte peper en andere kruiden die je niet hebt meegeroosterd omdat ze al gemalen waren.

Kikkererwtencurry bereiden

Verhit een paar eetlepels olijfolie in een braadpan. Doe daar de ui, knoflook en gember bij en bak in ca 10 minuten zacht en glazig. Voeg dan de specerijenmix toe en roerbak 2 tot 3 minuten mee. Doe vervolgens de gehakte tomaten en de kokosmelkĀ erbij en breng tegen de kook. Laat dit mengsel ca 15 minuten op laag vuur lekker zachtjes pruttelen.

Doe vervolgens de kikkererwten in de pan erbij, samen met de hele, apart gehouden geroosterde tomaten. Laat 8 tot 10 minuten zachtjes koken totdat de tomaten goed warm zijn. Laat ze wel hun vorm behouden!

Bestrooi eventueel met gehakte koriander (die hadden we zelf niet…) en serveer met rijst of naan en eventueel yoghurt.

kikkerwtencurry bord
Deze komt gegarandeerd in je top 3 van favoriete curry’s. Eet smakelijk!

 

Heb je de smaak te pakken van kikkererwten? Hier lees je nog meer heerlijke recepten met kikkererwten:

Geef een reactie