Kikkererwten koken

Kikkererwten koken

Kikkererwten koken, weken en roosteren

Kikkererwten koken is wel wat werk, maar het is de moeite waard. Want kikkererwten zijn geweldig!

Ze zijn lekker, gezond en heel veelzijdig. Je kunt er heerlijke curry’s, houmous of zelfs borrelhapjes van maken. Gedroogde kikkererwten moeten óf heel lang weken, óf heel lang koken. Je kunt ze natuurlijk ook al gekookt in blik nemen. Dat is makkelijk en snel. Maar zelfgekookt zijn ze veel lekkerder én goedkoper.

Waar koop je gedroogde kikkererwten

Ik koop gedroogde kikkererwten bij mijn Grieks-Turkse specialiteitenwinkeltje om de hoek. Je kunt ze ook halen bij de toko of de natuurvoedingswinkel.

Kikkererwten weken

Ik maak kikkererwten klaar met de “lange weekmethode”. Dat betekent lang weken (tja, de naam zegt het al…) waardoor ze niet meer zo lang hoeven te koken.

Ik maak altijd meteen een grote hoeveelheid. Hiervoor neem ik een halve kilo gedroogde kikkererwten en zet ze in de week in ruim koud water. Echt een laag van  5-8 cm water bovenop de erwten want ze zuigen zich snel vol. Laat de kikkererwten 8-12 uur weken. Niet veel langer want dan worden ze moesachtig en smakeloos.

Laat ze uitlekken en doe ze in een pan. Vul aan met water tot 2,5 cm boven de kikkererwten. Kook ca een half uur. Het schuim kun je eraf scheppen. Proef of ze voldoende gaar zijn en voeg dan pas zout toe als je dit wilt. Dit voorkomt winderigheid 💨. Een andere methode is om asafoetida of bonenkruid mee te koken.

Deze 500 gram gedroogde kikkererwten levert zo vier porties gare kikkererwten (met kookvocht) van ca 450 gram op. Dit kun je makkelijk invriezen zodat je niet hoeft terug te vallen op kikkererwten uit blik.

Snelle weekmethode kikkererwten

Denk je er pas ‘s middags aan dat je gare kikkererwten nodig hebt? Dan biedt de snelle weekmethode uitkomst. Je zet de kikkererwten een paar centimeter onder water en brengt dit aan de kook. Na 2 minuten koken sluit je de pan en laat je ze 2 uur weken.

Na de weektijd breng je ze weer aan de kook. Controleer iedere 10-15 minuten of ze gaar zijn. Voeg zo nodig extra water toe.

Snelle recepten met kikkererwten

Dit zijn de lekkerste recepten van Currylife met kikkererwten:

  • Kikkererwtencurry met geroosterde tomaat en kokos
  • Pompoencurry met kikkererwten, dadels en koriander
  • Scherpe zoetzure kikkererwten met aubergine
  • Zoete aardappel- kikkererwten-spinaziecurry
  • Kikkererwten perziksalade

Nog even een paar lekkere en snelle receptjes van gekookte kikkererwten:

Houmous

Neem gare kikkererwten, olijfolie en wat je nog meer lekker vindt zoals sesampasta (tahin), gemberwortel, knoflook, verse koriander, citroen- of limoensap, peper, zout, ….. Draai dit in de foodprocessor en je hebt een heerlijke houmous dip.

Van Leela kregen we nog een paar goede tips: maak de kikkererwten eerst met wat water in de keukenprocessor smeuïg  (met de kruiden of tahini of wat je wil :)) en voeg daarna pas wat olijfolie toe. Dan geeft echt een andere textuur en smaakervaring, omdat de olie niet rondgeklopt wordt door de keukenprocessor. Je hebt dan ook wat minder olie nodig. Zo lijkt het ook meer op de betere hummuservaringen in het Midden-Oosten! Je kan naast de olie er ook nog een handjevol gekookte hele kikkererwten overheen strooien of doorheen mengen. Geeft wat meer crunch!

Borrelhapjes van geroosterde kikkererwten

Rooster een deel gare kikkererwten in een droge koekenpan en strooi er gemalen komijnzaad over. Een ander deel kikkererwten rooster je met (gerookt) paprikapoeder. Voila! Het lijken net  borrelnootjes in twee smaken!

20 reacties

    • Dat is een goede tip! Bedankt Dr. Bean! Zout kun je natuurlijk ook later toevoegen. Ik voeg wel vaak Asafoetida toe tijdens het koken, dat helpt ook. Maar dit ga ik zeker ook proberen.

  1. Dag Chris, ik volgde de ‘snelle weekmethode’ voor mijn kikkererwten. Dus na 2min gekookt te zijn hebben ze +- 3u liggen weken. Kook jij ze dan in hetzelfde water opnieuw? Of moet ik ze laten uitlekken en opnieuw in een pan doen zoals je omschrijft in de titel deronder ‘kikkererwten koken’?

    • Hoi Felke,

      Ik neem na het weken wel schoon water, dat is niet perse nodig maar ik doe het uit hygiëne overwegingen. Misschien worden ze wel lekkerder als je ze kookt in het weekvocht? Ik ga dat ook eens proberen. Ik ben benieuwd of je kikkererwten gelukt zijn! Groeten, Chris

      • Hoi, ik gebruikte ‘vers’ water om ze opnieuw aan de kook te brengen. En na 15 minuutjes waren ze gaar.
        Ik vond ze lekker, dus ik ga het vanaf nu steeds op deze manier doen. Bedankt voor de uitleg!

        Er zitten nu 5 porties in het vriesvak te wachten om opgegeten te worden! 🙂

  2. Om winderigheid te voorkomen kun je tijdens het koken ook 1 theelepeltje baking soda toevoegen. Heb ik van het Turkse vrouwtje van de toko geleerd.

    • Wat een goeie tip! Gaan we ook proberen. Ik heb altijd wel baking soda in huis, goed voor vanalles. Nu dus ook tegen 💨😁

  3. Hoi Chris, als je de kikkererwten wilt invriezen doe je dat dan samen met het kookvocht of vries je alleen de kikkererwten in.

    • Hoi Mirella,

      Ik vries de kikkererwten in met het kookvocht erbij. Dat kun je na ontdooien altijd nog afgieten als je het niet nodig hebt, of juist gebruiken als je bijvoorbeeld humus maakt.

  4. Hoi Mirella ik rooster kikkererwten mee met vanalles om granola te maken. De eerste paar dagen is het lekker daarna zitten er keiharde steentjes in … de kikker erwten. Heb jij daar een tip voor? Ik maak altijd twee weckpotten granola en doe daar dan weer even mee. Grtjes Herti.

    • Hallo Herti,

      Wat een creatief idee om kikkererwten toe te voegen aan granola!

      Als je kikkererwten roostert, dan worden ze gaar. Ik denk dat er 2 dingen aan de hand kunnen zijn: 1. de geroosterde kikkererwten bederven na een paar dagen of 2. de geroosterde kikkererwten ‘drogen’ in het droge granolamengsel en worden weer hard.

      1. Gedroogd zijn kikkererwten goed geconserveerd, maar na bereiding als ze zacht zijn niet meer… Net als bonen of andere peulvruchten bederven ze als ze eenmaal zijn gekookt. Dan moet je ze snel opeten anders gaat het mis. Je kunt granen, noten en zaden wel roosteren en dan langer bewaren, maar kikkererwten op deze manier niet.

      2. Maar iets wat bederft, wordt meestal zachter (viezer, slijmerig 🤢) en niet harder… Dus misschien ‘drogen’ de kikkererwten tussen dat droge granolamengsel wel weer op en harden ze uit. Droge peulvruchten, ook kikkererwten, zijn keihard.

      Een oplossing is om de kikkererwten iedere dag apart te roosteren. Dan bewaar je bijvoorbeeld kleine porties in de vriezer die je ontdooit en droog roostert in een koekenpan. Of je bewaart de geroosterde kikkererwten apart van de granola maximaal 3 dagen in de koelkast en voegt ze toe aan de granola.

      Veel succes!👍🏼

  5. Hallo Mirella, ik heb gedroogde kikkererwten gekregen van mijn buurvrouw. Als ik ze wil roosteren moet ik ze dan eerst laten weken?

    • Hoi Maudy, geroosterde kikkererwten zijn super! Je moet inderdaad wel gare kikkererwten gebruiken. Je kunt ze koken, of eerst weken en dan koken volgens deze blog. Veel succes!

  6. Hi, over de hummus: wat ik zelf fijn vind is om de kikkererwten met wat water in de keukenprocessor smeuig te maken (met de kruiden of tahini of wat je wil :)) en dan daarna pas wat olijolie toe te voegen. Dan geeft echt een andere textuur en smaakervaring, omdat de olie niet rondgeklopt wordt door de keukenprocessor. Je hebt dan ook wat minder olie nodig. Zo lijkt het (voor mij in elk geval) ook meer op de betere hummuservaringen in het Midden-Oosten! Je kan naast de olie er ook nog een handjevol hele kikkerwten over heenstrooien of doorheenmengen. Geeft wat meer crunch!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.