Kikkererwten koken

Kikkererwten koken, weken en roosteren

Kikkererwten koken is wel wat werk, maar het is de moeite waard. Want kikkererwten zijn geweldig!

Ze zijn lekker, gezond en heel veelzijdig. Je kunt er heerlijke curry’s, houmous of zelfs borrelhapjes van maken. Gedroogde kikkererwten moeten óf heel lang weken, óf heel lang koken. Je kunt ze natuurlijk ook al gekookt in blik nemen. Dat is makkelijk en snel. Maar zelfgekookt zijn ze veel lekkerder én goedkoper.

Waar koop je gedroogde kikkererwten

Ik koop gedroogde kikkererwten bij mijn Grieks-Turkse specialiteitenwinkeltje om de hoek. Je kunt ze ook halen bij de toko of de natuurvoedingswinkel.

Kikkererwten weken

Ik maak kikkererwten klaar met de “lange weekmethode”. Dat betekent lang weken (tja, de naam zegt het al…) waardoor ze niet meer zo lang hoeven te koken.

Ik maak altijd meteen een grote hoeveelheid. Hiervoor neem ik een halve kilo gedroogde kikkererwten en zet ze in de week in ruim koud water. Echt een laag van  5-8 cm water bovenop de erwten want ze zuigen zich snel vol. Laat de kikkererwten 8-12 uur weken. Niet veel langer want dan worden ze moesachtig en smakeloos.

Laat ze uitlekken en doe ze in een pan. Vul aan met water tot 2,5 cm boven de kikkererwten. Kook ca een half uur. Het schuim kun je eraf scheppen. Proef of ze voldoende gaar zijn en voeg dan pas zout toe als je dit wilt. Dit voorkomt winderigheid 💨. Een andere methode is om asafoetida of bonenkruid mee te koken.

Deze 500 gram gedroogde kikkererwten levert zo vier porties gare kikkererwten (met kookvocht) van ca 450 gram op. Dit kun je makkelijk invriezen zodat je niet hoeft terug te vallen op kikkererwten uit blik.

Snelle weekmethode kikkererwten

Denk je er pas ‘s middags aan dat je gare kikkererwten nodig hebt? Dan biedt de snelle weekmethode uitkomst. Je zet de kikkererwten een paar centimeter onder water en brengt dit aan de kook. Na 2 minuten koken sluit je de pan en laat je ze 2 uur weken.

Na de weektijd breng je ze weer aan de kook. Controleer iedere 10-15 minuten of ze gaar zijn. Voeg zo nodig extra water toe.

Snelle recepten met kikkererwten

Dit zijn de lekkerste recepten van Currylife met kikkererwten:

  • Kikkererwtencurry met geroosterde tomaat en kokos
  • Pompoencurry met kikkererwten, dadels en koriander
  • Scherpe zoetzure kikkererwten met aubergine
  • Zoete aardappel- kikkererwten-spinaziecurry
  • Kikkererwten perziksalade

Nog even een paar lekkere en snelle receptjes van gekookte kikkererwten:

Houmous

Neem gare kikkererwten, olijfolie en wat je nog meer lekker vindt zoals sesampasta (tahin), gemberwortel, knoflook, verse koriander, citroen- of limoensap, peper, zout, ….. Draai dit in de foodprocessor en je hebt een heerlijke houmous dip.

Van Leela kregen we nog een paar goede tips: maak de kikkererwten eerst met wat water in de keukenprocessor smeuïg  (met de kruiden of tahini of wat je wil :)) en voeg daarna pas wat olijfolie toe. Dan geeft echt een andere textuur en smaakervaring, omdat de olie niet rondgeklopt wordt door de keukenprocessor. Je hebt dan ook wat minder olie nodig. Zo lijkt het ook meer op de betere hummuservaringen in het Midden-Oosten! Je kan naast de olie er ook nog een handjevol gekookte hele kikkererwten overheen strooien of doorheen mengen. Geeft wat meer crunch!

Borrelhapjes van geroosterde kikkererwten

Rooster een deel gare kikkererwten in een droge koekenpan en strooi er gemalen komijnzaad over. Een ander deel kikkererwten rooster je met (gerookt) paprikapoeder. Voila! Het lijken net  borrelnootjes in twee smaken!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.