Indische runderstoofpot, kokosroom, sojasaus, uien kruidnagel knoflook, komijnzaad, korianderzaad, geelwortel, kurkkuma, laoswortel, gemberwortel, limoen

Indisch stoofvlees

 

Wanneer je voldoende tijd hebt of gewoon zin in stoofvlees moet je dit indische stoofpotje echt eens proberen. Dit gerecht past perfect bij de indische Hutspot of witte rijst.

4 personen

Ingrediënten
1 el boter
4 uien in halve ringen gesneden
3 kruidnagels
2 sjalotjes in stukken
4 teentjes knoflook
1 el Djinten (komijnzaad)
2 el ketoembar (korianderzaad)
1 stukje laoswortel 3 cm geschild
1 stukje geelwortel (koenjit of kurkuma) van 3 cm, geschild
1 stukje gemberwortel (djahe) van 3 cm geschild
1 dl dikke kokosroom uit blik
Sap van 1 limoen
800 Gr. Runderstoofvlees, in stukken gesneden
5 dl runderbouillon
2 blaadjes daun djeroek (citroenblaadjes, ook als diepvriesproduct verkrijgbaar. Alternatief citroenschil)
10 dunne bospenen, schoongemaakt en in stukken gesneden
4 rode pepers
Zout
Witte peper uit de molen
1 el lichte zoute sojasaus
4 el zoete, dikke sojasaus ( Abc of Kaki Tiga)

Bereiding

Rundvlees
Doe wat olie en boter in de koekenpan voeg de kruidnagel toe en stoof de uien gaar. Zet even Indische runderstoofpot, kokosroom, sojasaus, uien kruidnagel knoflook, komijnzaad, korianderzaad, geelwortel, kurkkuma, laoswortel, gemberwortel, limoenapart.
Wrijf in een grote vijzel de sjalot, de knoflook, het komijnzaad, het korianderzaad, de koenjit, de loaswortel en de gemberwortel tot een pasta (ik gebruik soms de staafmixer, gaat ook prima).
Doe wat olie in de pan en bak de specerijen 1 minuut op middelhoog vuur. Giet de kokosroom erbij en kook deze op laag vuur in tot een dikke saus. Dep vrijkomende olie met keukenpapier af en voeg wat limoensap toe.
Doe een scheutje olie in de pan en bak het vlees op hoog vuur in 2 min aan alle kanten goudbruin. Temper het vuur en voeg de specerijenpasta, dan djeroek en de runderbouillon toe. Gaar het vlees op laag vuur. Controleer of het niet te droog wordt.
Breng een pannetje water aan de kook. Snijd de rode pepers in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten. Leg de pepers een minuut of drie in het water. Haal de pepers uit het water en schrap met een mesje het vruchtvlees van de schil. Maak van het vruchtvlees pulp. Zet apart.

Kook de bospeentjes beetgaar, en vermeng deze met de zoute sojasaus.

Wanneer het vlees helemaal gaar is dan schep je de uien, bospeen, de zoete sojasaus en de pulp van de rode pepers door het vlees.

Hmmmm lekker!!

Indische runderstoofpot, kokosroom, sojasaus, uien kruidnagel knoflook, komijnzaad, korianderzaad, geelwortel, kurkkuma, laoswortel, gemberwortel, limoen

 

2 reacties

  1. Het lijkt mij een heel lekker recept. Ik zo het graag een keer maken. Maar…. dan moet ik apart en extra aankopen: Komijnzaad (ik heb gemalen komijnzaad), Ketoembar (Ik heb gemalen ketoembar), laoswortel, eat doe ik met de rest van de laoswortel als in eens in de zoveel maanden eens een kertje aziatisch kook?, Idem zo voor de geelwortel. Als ik niet part voor Daun Djeroek naar de toko wil gaan, hoeveel citroenschil in plaats van? Ik heb tradionele sojasaus staan, maar is het voor het recept absoluut noodzakelijk om nog twee soorten te kopen die je zelden of nooit meer gebruikt? Ik denk dat uw recept leuk is voor de Indonesische keuken, maar niet voor de gewone burgerman die zijn of haar vrienden eens een leuke schotel Indisch vlees wil voorschotelen.

  2. Beste Jaap, zoals bij ieder recept kun je er van afwijken en er je eigen draai aan geven.
    Bedenkt van de ingredienten die je niet wat je er voor in de plaats zou kunnen.

    Voorbeelden uit dit recept:
    geen sjalotjes -> een extra ui
    en je kunt proberen te smokkelen door de gemalen varianten te gebruiken, die blijven vaak lang goed:
    Djinten -> gemalen komijn
    ketoembar -> gemalen korianderzaad
    laoswortel -> gemalen laos
    geelwortel -> gemalen kurkuma
    gemberwortel -> gemberpoeder

    limoen -> citroen
    4 el zoete, dikke sojasaus -> 2-3 el ketjap Manis (uit voorzichtigheid).

    Ik zelf zou dan alles al in huis hebben. Vanzelfsprekend moet je hier en daar de hoeveelheid aanpassen en zal het niet helemaal zoals het authentieke recept smaken. Maar daarom kan het nog best lekker worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.