Indisch stoofvlees

 

Wanneer je voldoende tijd hebt of gewoon zin in stoofvlees moet je dit indische stoofpotje echt eens proberen. Dit gerecht past perfect bij de indische Hutspot of witte rijst.

4 personen

Ingrediënten
1 el boter
4 uien in halve ringen gesneden
3 kruidnagels
2 sjalotjes in stukken
4 teentjes knoflook
1 el Djinten (komijnzaad)
2 el ketoembar (korianderzaad)
1 stukje laoswortel 3 cm geschild
1 stukje geelwortel (koenjit of kurkuma) van 3 cm, geschild
1 stukje gemberwortel (djahe) van 3 cm geschild
1 dl dikke kokosroom uit blik
Sap van 1 limoen
800 Gr. Runderstoofvlees, in stukken gesneden
5 dl runderbouillon
2 blaadjes daun djeroek (citroenblaadjes, ook als diepvriesproduct verkrijgbaar. Alternatief citroenschil)
10 dunne bospenen, schoongemaakt en in stukken gesneden
4 rode pepers
Zout
Witte peper uit de molen
1 el lichte zoute sojasaus
4 el zoete, dikke sojasaus ( Abc of Kaki Tiga)

Bereiding

Rundvlees
Doe wat olie en boter in de koekenpan voeg de kruidnagel toe en stoof de uien gaar. Zet even Indische runderstoofpot, kokosroom, sojasaus, uien kruidnagel knoflook, komijnzaad, korianderzaad, geelwortel, kurkkuma, laoswortel, gemberwortel, limoenapart.
Wrijf in een grote vijzel de sjalot, de knoflook, het komijnzaad, het korianderzaad, de koenjit, de loaswortel en de gemberwortel tot een pasta (ik gebruik soms de staafmixer, gaat ook prima).
Doe wat olie in de pan en bak de specerijen 1 minuut op middelhoog vuur. Giet de kokosroom erbij en kook deze op laag vuur in tot een dikke saus. Dep vrijkomende olie met keukenpapier af en voeg wat limoensap toe.
Doe een scheutje olie in de pan en bak het vlees op hoog vuur in 2 min aan alle kanten goudbruin. Temper het vuur en voeg de specerijenpasta, dan djeroek en de runderbouillon toe. Gaar het vlees op laag vuur. Controleer of het niet te droog wordt.
Breng een pannetje water aan de kook. Snijd de rode pepers in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten. Leg de pepers een minuut of drie in het water. Haal de pepers uit het water en schrap met een mesje het vruchtvlees van de schil. Maak van het vruchtvlees pulp. Zet apart.

Kook de bospeentjes beetgaar, en vermeng deze met de zoute sojasaus.

Wanneer het vlees helemaal gaar is dan schep je de uien, bospeen, de zoete sojasaus en de pulp van de rode pepers door het vlees.

Hmmmm lekker!!

Indische runderstoofpot, kokosroom, sojasaus, uien kruidnagel knoflook, komijnzaad, korianderzaad, geelwortel, kurkkuma, laoswortel, gemberwortel, limoen

 

Geef een reactie