Eiercurry

Hardgekookte Indiase eiercurry in Delhi-stijl

Bij gekookte eieren denk ik meestal aan ontbijt… Maar nu heb ik deze fantastische Indiase eiercurry ontdekt met hardgekookte eieren. En dat is lekker!

In mijn vorige huis had ik een tuin met kippen die geweldige lekkere eieren produceerden. Ik woon nu in een appartement met balkon, dus koop ik gestempelde eieren in een doos. Ik vind kippen gezellige en leuke dieren, en ik gun ze net als alle andere dieren een goed leven. Daarom koop ik altijd eieren met code nul. Dit is het eerste cijfer van de eicode die gestempeld staat op het ei. Hoe lager de code hoe meer ruimte de kip heeft.

Indiase eiercurrycode:

3 = legbatterij
2 = scharrel
1 = vrije uitloop
0 = biologisch

 

 

In Madhur Jaffreyā€™s Ultimate curry bible ontdekte ik deze curry met hardgekookte eieren. Het is klaar in ongeveer een half uurtje en heerlijk met rijst. Dit is een topcurry die ik vaak maak voor gasten!

IngrediĆ«nten Indiase eiercurry voorĀ 4 personen

 • vier eetlepels plantaardige olie
 • 140 gram uien, in fijne halve ringen gesneden
 • 1 eetlepel geraspte verse gember
 • 5-6 tenen knoflook
 • 1 eetlepel gemalen korianderzaad
 • 1/2 theelepel komijn
 • 1/2 theelepel gemalen kurkuma
 • 3/4 theelepel cayennepeper
 • 1 theelepel paprikapoeder (had ik niet, ik nam in plaats daarvan pimentĆ³n= gerookt paprikapoeder)
 • 4 eetlepels yoghurt, biologisch liefst.
 • 2 tomaten, ongeveer 285 gram, in kleine stukjes gesneden.
 • 350 milliliter kippenbouillon (of groentebouillon voor veggy’s)
 • 120 milliliter room (sojaroom of slagroom)
 • 1/4 theelepel garam masala
 • 1 groene peper
 • 4 theelepels gehakte verse koriander
 • 8 hardgekookte eieren, gepeld en in de lengte gehalveerd

Bereiding Indiase eiercurry

Verhit de olie in een grote pan. Bak de uien hierin zes tot zeven minuten, tot ze bruin zien. Voeg de gember en knoflook toe en roerbak een paar minuten. Voeg de koriander, komijn, kurkuma,Ā cayennepeper en paprikapoeder toe. 10 seconden roerbakken.
Voeg eetlepel voor eetlepel de yoghurt toe. DoeĀ vervolgens de tomaten erbij en kook drie tot vier minuten. Voeg daarnaĀ water, bouillon en zout toe en breng zachtjes aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen. De saus moet dik worden. Voeg de room, garam masala, peper en gehakte verse koriander toe. Leg de hardgekookte eieren in de saus in een enkele laag met de opengesneden kant naar boven.

Eet smakelijk!

Hier vind je andere ideeƫn voor recepten met ei.

19 reacties

 1. Hi Chris, vandaag deze curry voor het eerst geproefd. En we vonden hem heerlijk!!!
  Op dit moment is dit toch wel een van de allerlekkerste curry’s die ik ken. De saus wilde bij mij niet snel genoeg dik worden (ik ben soms ongeduldig) en toen heb ik gewoon de staafmixer er doorheen geroerd. Dat werkte prima. De groene peper heb ik er uit gelaten zodat onze dochter er ook van kon smullen. Als het aan haar ligt, eten we deze curry voortaan iedere week. Super recept!

 2. Waanzinnig lekker, deze curry. Fantastisch recept. Bij veel van de curry-recepten die ik geprobeerd heb waren de verhoudingen tussen de kruiden niet helemaal in balans, of zaten er gewoon te weinig kruiden in. Dit recept is perfect, meteen goed. (ik heb wel de yoghurt en de room vervangen door 100ml kokosroom trouwens).
  Heel erg bedankt voor dit recept!

  • Bedankt voor je reactie Iris! Bij ons blijft dit recept ook een groot succesnummer. Goed idee om het recept met kokosroom te maken, klinkt lekker. Gaan we ook proberen šŸ˜ƒ.

  • Ik wil in dit recept ook de room en yoghurt vervangen door kokosmelk! Wil het recept eigenlijk halveren. Hoeveel kokosroom kan ik het beste gebruiken en hoe en tijdens welke stap zou ik dit het bestse kunnen toevoegen?

   • Hoi Ilse, kokos zou ik aan het eind toevoegen. En hoeveel als je het recept halveert? Het ligt er een beetje aan wat voor concentratie kokos je gebruikt. Als je zo’n blok geconcentreerde kokos hebt, dan is een plakje van zo’n 1,5 cm wel genoeg. Misschien moet je dan nog wel wat water toevoegen om het goed op te lossen en doorpruttelend te laten smelten. Kokosroom is minder geconcentreerd, dan is een flinke scheut genoeg. En van kokosmelk uit een blik zou ik ca 200 ml (de helft) gebruiken. Het ligt er ook een beetje aan hoe kruidig je het gerecht wilt hebben. Het leuke van dit recept is dat het altijd net weer anders smaakt. Ik ben benieuwd of het net zo goed smaakt als je een kleiner pannetje maakt met kokos ipv yoghurt en room!

 3. Bij toeval jou recept gevonden en gemaakt. Het smaakte prima en samen gegeten met meerdere Indiase gerechten.
  Bedankt voor het een top recept šŸ™‚

  • Super om te horen! Dit recept is van Madhur Jaffrey, zij schrijft kookboeken met geweldige Indiase recepten. Die Indiase eiercurry is bij ons thuis ook een grote favoriet šŸ†.

  • Een gewone Spaanse groene peper is prima. En als je echt van pittig houdt, dan kun je ook een JalapeƱo peper proberen.

   Groetjes,

   Chris

 4. Heb het zojuist gemaakt en het was heeeeerlijk! Uiteindelijk besloten om m niet te halveren, want waarom zou je?! Met twee personen de hele pan leeggegeten. Ik heb een pakje kokosmelk van 200 ml gebruikt, was echt top! Precies genoeg

 5. Heerlijke curry, goed gekruid. Van mijn vriend mocht hij nog wel ietsje pittiger, maar ik vond de smaken goed in balans. Omdat we allebei aan het lijnen zijn heb ik hem gemaakt met 2% vet yoghurt en sojaroom light. Dat ging prima. Ik ga hem zeker vaker maken!

  • Hoi Margot,

   Leuk dat je eiercurry geprobeerd hebt! In het originele recept staan 1 tot 3 groene bird eye chillies. Pittiger maken voor je vriend is niet moeilijk! Die enorme hoeveelheid specerijen die erin gaat is geweldig inderdaad. Dan zijn die kruidenpotjes met strooigaatjes uit de supermarkt wel erg benepen!

   In het originele recept staat whipping cream. Slagroom als ik het goed vertaal. Maar dat heb ik nog nooit gebruikt. Ik gebruik zelf ook meestal lichte sojaroom, maar deze pasen hebben we het recept eens geprobeerd met 100% yoghurt. Dat ging prima en smaakte goed. Ik denk wel dat het kan gaan schiften als je het recept vooraf maakt en opnieuw opwarmt. Er is hieronder ook een reactie van iemand (Ilse) die kokosroom gebruikte. Maar of dat lichter is, is de vraag.

   Groeten en kook ze!

   Chris

 6. Hoi Margot, op dit moment ben ik deze curry aan het maken. Gezien de reacties ben ik zeer benieuwd. In de bereiding staat dat je water moet toevoegen. Hoeveel water is dat?
  Met vriendelijke groet,
  Lien

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.