Heet-zure Chinese noodlesoep maken

Zelf Chinese noodlesoep maken, eitje!

Noodlesoep maken is heel simpel. Zo’n Oosterse maaltijdsoep is gezond, licht en makkelijk. Dit recept is een variatie op heet-zure paddenstoelensoepĀ  uit het kookboek “De echte Chinese keuken thuis”, van Fuchsia Dunlop. In dat recept staat precies hoeveel shiitakes, oesterzwammen en enoki’s (šŸ¤”) erin moeten. Maar mijn ervaring met dit soort soepen dat dit allemaal niet zo nauw komt. Het is altijd lekker! Dus ook zonder die leliebloemen en tofu…

Ik voegde in plaats van tofu een stronk paksoi toe. Ook lekker! Maar kies gerust voor een andere groente.

Let wel op dat je niet teveel gedroogde noodles toevoegt. Die dingen zetten uit en voor je het weet is het geen soep meer.

 

Ingrediƫnten voor 2 personen als maaltijdsoep en voor 4 personen als voorafje

  • 150 gram paddestoelen (bijvoorbeeldĀ noodlesoep makenoesterzwammen, shiitakes, champignons, cantharellen. Alles is goed).
  • 1 liter bouillon (bijvoorbeeld van 2 blokjes bospaddestoelenbouillon of groentenbouillon)
  • een stukje gember van 15 gram
  • gedroogde noodles, een handjevol
  • 2 theelepels lichte sojasaus
  • 1/4 theelepel donkere sojasaus (kun je eventueel ook vervangen door de lichte, is vooral voor de kleur)
  • 1 eetlepel chinkiangazijn (of balsamico)
  • 1/2 theelepel gemalen witte peper
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 eetlepels in dunne ringen gesneden lente-ui

Eventueel:

  • 200 gram naturel tofu
  • 200 gram paksoi of andere groente
  • handvol gedroogde leliebloemen

Bereiding zelfgemaakte noodlesoep

Snijd de gember in kleine reepjes, de paddenstoelen in grove stukken en de tofu of paksoi als je die gebruikt in stukken.

Verhit olie en bak de gember even tot ‘ie lekker geurt. Voeg dan de paddenstoelen (en eventueel gedroogde leliebloemen) toe. Roerbak tot de paddenstoelen halfgaar zijn.

Giet de hete bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg de paksoi en gedroogde noodles toe en kook nog even door tot de noodles gaar zijn.

Breng de soep op smaak met de sojasauzen. Zet dan het vuur laag en laat nog een half minuutje borrelen om de smaken goed te laten mengen. Haal de soep van het vuur en roer de sesamolie en de gemalen witte peper erdoor. Schep de soep in kommen of in een soepterrine en bestrooi met de lente-ui.

De lichte paddenstoelenbouillon krijgt extra pit door de azijn en een flinke dosis witte peper. Carnivoren kunnen ook nog wat reepjes gare kip of ander dier toevoegen. Wees creatief! Deze soep kƔn niet mislukken.

Geef een reactie