Griesmeel met groenten (bulgur kan ook)

Griesmeel? In een recept uit India? Dat heb ik niet in huis. Ik heb wel bulgur, gooi ik dat er wel in. Dit recept komt uit het India kookboek van Pushpesh Pant. Die gemengde seizoensgroenten sprak mij erg aan! Ofwel kijk wat je aantreft in je groentenla! Ik heb er courgette, aubergine, tomaat, wortel, bosui, pastinaak, een rode peper in plaats van een groene ingedaan, en wat tuinerwten uit de diepvries.

Ook heb ik wel wat gewijzigd in het originele recept. De 125 ml (!) zonnebloemolie die in het recept stond heb ik maar vertaald als “een flinke scheut”. De 6 groene pepers heb ik beperkt tot 1 à 2, maar neem er gerust 6 als je van pittig houdt! Verder moest er maar 75 gram groenten in en 200 gram griesmeel. Om het een volledige maaltijd te maken heb ik er 400 gram groenten en 100 gram bulgur ingedaan. Dat ging allemaal prima. Het smaakt best mild, is lekker als éénpangerecht maar zal het ook prima doen als bijgerecht.

Benodigdheden als hoofdgerecht voor 2 personen:

  • 2 uien in ringen
  • ca 400 gram gemengde seizoensgroenten in blokjes gesneden
  • 1 à 2 groene pepers fijngehakt
  • 2 tenen knoflook
  • ca 2 cm verse gemberwortel, fijngesneden of geraspt
  • 4 kruidnagels
  • snufje gemalen kurkuma
  • ½ theelepel mosterdzaad
  • ½ theelepel komijnzaad
  • 100 gram fijne griesmeel (of bulgur, of couscous…)
  • 125 ml yoghurt
  • sap van 1 limoen
  • takje curryblaadjes
  • evt wat verse koriander

Bereiding:

Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een pan met dikke bodem en deksel. Voeg het mosterdzaad en komijnzaad toe en bak dit een minuutje, of tot het begint te knetteren. Voeg dan de uien, curryblaadjes, pepers, gember, knoflook, kruidnagels, kurkuma en wat zout toe en blijf 5 minuten roerbakken.

Doe er de gemengde groenten bij, leg een deksel op de pan en laat op matig vuur ca 5 minuten koken. Voeg ondertussen 200 ml water toe. Voeg de yoghurt toe, meng goed en voeg de griesmeel of bulgur toe. Blijf ca 3-5 minuten roeren tot alle vocht geabsorbeerd is. Roer er dan het limoensap doorheen,  voeg naar smaak wat zout toe en bestrooi met verse koriander.

Eet ze!

Geef een reactie