Gevulde (kwee)peren met lamsgehakt en koriander

Zooooo… dit is lekker!!!  En dat vinden wij niet alleen, want op verschillende andere foodblogs kom je dit overheerlijke recept van Ottolengi tegen. We hebben het zelf geprobeerd met conference peren. Maar omdat een van onze vriendinnen een boom met kweeperen heeft gaan we die binnenkort ook eens proberen. Onze TIP: neem peren die nog flink hard zijn. Wij hadden rijpe en minder rijpe peren maar de keiharde peren kwamen uiteindelijk in dit gerecht het beste tot  hun recht.

Dit heb je nodig voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 500 gram lamsgehakt
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode chilipeper fijngehakt
  • 20 gr verse koriander
  • 60 gram broodkruim
  • 1 tl gemalen piment, pittige paprikapoeder kan ook prima!
  • 2 el fijngeraspte verse gember
  • 2 middelgrote uien,  fijngesnipperd
  • 1 ei (middelgroot)
  • 4 harde handperen of 4 kweeperen (ca 1,3 kg)
  • sap van 1 citroen citroen
  • 4 el olijfolie
  • 8 kardemompeulen
  • 1 eetlepel ingekookte granaatappelsap of granaatappelmelasse. (balsamicoazijn kan ook)
  • 2 tl suiker
  • 5 dl kippenbouillon (kip of groente)
  • granaatappelpitjes (1/2 granaatappel) kan je ook weglaten maar dan is het wat minder decoratief
  • zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Meng het lamsgehakt met de fijn gehakte knoflook, chilipeper, koriander, het broodkruim, de piment, de helft van de gember, de helft van de uien, het ei, 3/4 tl zout en een beetje zwarte peper. Meng alles goed door elkaar en zet koel weg.
Zet een kom koud water met daarin het sap van een halve citroen klaar. Was de (kwee)peren, (niet schillen) en snijd ze in de lengte doormidden. Leg ze in het water met de citroen om te voorkomen dat ze verkleuren. Wip met een lepel (of een meloen-lepel/bolletjessteker) de klokhuizen er uit en hol de (kwee)peren uit tot er ongeveer een 1 cm dikke rand overblijft. Pureer uitgelepelde vruchtvlees met staafmixer. Vul de (kwee)peren met het gehakt en druk dit goed aan.
Verhit in grote ondiepe braadpan (met deksel) de olijf olie, roerbak overgebleven uisnippers, gember, perenpuree, geplette kardemonpeulen, met snufje zout tot uisnippers zacht zijn. Voeg bouillon, granaatappelmelasse, 2 eetlepels citroensap, suiker, zout en versgemalen peper toe.  Zet de halve peren met gehakvulling naar boven in de saus. Draai vuur zo hoog dat saus net borrelt. Sluit de pan af met een deksel en laat 30 tot 40 minuten zacht pruttelen.
Gehakt moet gaar zijn, peren zacht en saus gebonden. Laat saus zo nodig nog even inkoken.
Serveer de peren warm of op kamertemperatuur. Bestrooi met verse koriander en de vurig rode granaatappelpitjes.

Heerlijk met frisse salade of couscous met verse groenten. Geniet ervan!Gebakken peren ;-)

Geef een reactie