gefermenteerde sojabonen

Gefermenteerde sojabonen

Als ik het zakje opendoe dan komt het aroma van de gefermenteerde sojabonen me al tegemoet.  Een scherpe lucht van ammoniak en sterk geconcentreerde sojasaus. 

Hoe kan iets wat zo stinkt nou lekker zijn? 

gefermenteerde sojabonen
Het zijn net rattenkeutels
gefermenteerde sojabonen
Gefermenteerde sojabonensaus in een potje en in een zakje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat is wel iets typisch van gefermenteerde producten. Van de geur van rauwe zuurkool bijvoorbeeld word ik niet direct enthousiast. En heb je nam-pla wel eens geroken? Of gefermenteerde garnalenpasta’s zoals trassi of kapi? Deze zwarte boontjes zijn ook zo. Ze smaken lekkerder dan ze ruiken.

Gefermenteerde sojabonen

Deze gefermenteerde sojabonen zijn juweeltjes in de keukenla. Ook al stinken ze en zien ze¬† eruit als rattenkeutels. Maar in het eten zijn ze heerlijk! Juist in vegetarische en veganistische gerechten geven ze zo’n hartige smaak.¬† In China, Japan en Thailand zijn ze echte smaakmakers. En ze zijn nog gezond ook!

Waar je ze koopt

Je kunt ze kopen bij de toko in een zakje waarin de gefermenteerde sojabonen gezout zijn. Je kunt ook vragen naar¬†Dou chi,¬†d√≤uch«ź of tochi.¬†Ze blijven oneindig lang goed, dus altijd handig om te hebben. Maar je kunt ook pasta’s en sauzen op basis van gefermenteerde sojabonen in een potje kopen.

Zelf gefermenteerde bonensaus maken

Zelf vind ik het makkelijker om zelf sojabonensaus te maken van gezouten, gedroogde gefermenteerde sojaboontjes. Simpel, pureer de onderstaande ingredi√ęnten in de foodprocessor, en je hebt zelfgemaakte sojabonensaus.

  • 1 eetlepel gefermenteerde zwarte bonen
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 eetlepel shaohsing rijstwijn of droge sherry
  • 1 rode chilipeper zonder zaadjes
  • 2 tenen knoflook

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.