gastblog

Gamba’s met Thaise rode curry

Van gastblogger Fanny kregen we dit recept: Gamba’s met Thaise rode curry. Bedankt Fanny, het ziet er heerlijk uit!

Een gemakkelijk recept voor als je eters krijgt. Je kunt de curry nl. al (daags) tevoren maken. De gamba’s bak ik wel last minute. Dit heb je nodig voor 2 personen:

  • 12 gamba’s (ik neem de diepvries gamba’s van de Aldi; die hoeven alleen maar te ontdooien)
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 el limoen- of citroensap
  • 2 el sojasaus
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels maïzena
  • 1 rode ui
  • 4-8 tenen knoflook (wat je zelf lekker vindt)
  • 2 rode paprika’s
  • 6 lente uitjes
  • 1 el rode Thaise currypasta
  • korianderblaadjes
  • olie om in te bakken

Thaise gamba'sDe kokosmelk met limoensap, sojasaus, suiker en maïzena mengen. Ui grof snijden, knoflook fijn snijden. Paprika in grote en lente ui in schuine stukken snijden. Verhit 3 el olie in wok of stevige braadpan op hoog vuur, ui en knoflook roerbakken tot het glazig is en daarna paprika en lente ui toevoegen en nog een paar minuutjes roerbakken. Het kokosmelkmengsel erbij doen en goed mee verwarmen (zover kun je het op dag 1 maken). Als je de saus te dik vindt kun je er wat meer kokosmelk aan toevoegen. Op dag 2 verwarm je zachtjes het currymengsel en verhit je in een wok een paar lepels olie waarin je de goed uitgelekte en op keukenpapier gedroogde gamba’s zo’n minuutje of 6 op hoog vuur bakt tot ze niet meer doorzichtig en mooi roze zijn. De hete curry overdoen in een schaal, de gamba’s op de curry leggen en wat verse koriander erover strooien.

 

N.B. de gamba’s kun je ook weglaten, of i.p.v. gamba’s b.v. stukjes kip gebruiken.

5 reacties

  1. Vandaag de gamba’s in Thaise rode curry geprobeerd. Wat een heerlijke zoete curry. Mijn lief was het helemaal met mij eens. Zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt Fanny!

  2. Invriezen of gebruik het voor Rendang; een klassieker uit de Indonesische keuken, geliefd over de hele wereld. En zoals wel vaker met zulke succesgerechten is er eigenlijk geen origineel recept te vinden. Ieder eiland, iedere familie had haar eigen recept. Ook bij Go-Tan, waar ik gewerkt heb, hadden we ons eigen recept van oma “Go” Helaas kan ik dat recept niet delen, want dat is beschermd. Wat ik zo leuk vind aan de verscheidenheid aan recepten is dat je net als vele varianten curies, ook veel verschillende rendangrecepten hebt. Er is ook een recept waarin je santen aanlengt met melk. Ik zal eens op zoek gaan naar een Rendangrecept dat ik kan delen. Hoe dan ook santen en melk is puurder van smaak en prefereer ik nog steeds boven een blik kokosmelk. Wel oppassen dat het niet in de schift gaat. Kortom, kokosmelk is eigenlijk een aangelengde versie. Hier wat meer informatie die ik van de site “Aziatische Ingrediënten.nl”
    “Hoe heet het?
    De “1e persing” :
    kokosroom, coconut cream, santen kental.
    De “2e persing” : kokosmelk, klappermelk, santen.
    De geconcentreerde/ingekookte versie : kokoscrème, creamed coconut, blok santen.
    Hoe te gebruiken?
    Zo’n blok santen kun je aanlengen met warm water om kokosmelk van te maken (1 blok is genoeg voor 1 liter kokosmelk), maar dat is minder lekker dan kokosmelk uit blik. Toch kun je voor Indonesische gerechten vaak beter kokoscrème en voor andere gerechten ingeblikte kokosmelk gebruiken.Blikjes kokosroom kun je verdunnen met water als je denkt dat je gerecht te romig/machtig wordt. Aangebroken kokosmelk, room of aangelengde kokoscrème kun je maar kort bewaren in de koelkast, invriezen is geen probleem. Gebruik een ijsklontzakje/bakje als je regelmatig maar kleine beetjes nodig hebt.” Ik heb zelf de aangelengde versie van santen met melk nog niet geprobeerd. Dat ga ik eens doen. Ook kun je kokos flakes (schaafsel) gebruiken. Die lossen zo op in je sauzen en curies. Succes! Hoor de bevindingen graag.

  3. Bedankt Nico, voor deze uitgebreide informatie! Ik ga ook eens met melk en santen experimenteren. Klinkt lekker. Ik weet uit betrouwbare bron dat je een erg goede kok bent, dus ik ben heeeeel benieuwd naar je Rendang!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.