Eenvoudige curry met aardappel, erwten en tomaat uit Zuid Afrika

Eenvoudige curry: Mattar Batata

Aardappels, erwten en tomaat… dat zijn de enige verse ingrediënten die nodig zijn voor deze heerlijke Zuid-Afrikaanse eenvoudige curry. En een heleboel kruiden natuurlijk. Aangezien ik deze ingrediënten altijd wel in huis heb, is dit zo’n curry die ik makkelijk even maak. Het recept komt uit de Curry Bible van Madhur Jaffrey. Mijn favoriet!

Ingrediënten eenvoudige curry

Men neme: 450 gram gehalveerde aardappels. Ik neem krieltjes in de schil of biologische aardappels zodat ik ze met schil en al kan gebruiken. Aardappels schillen vind ik maar gedoe. Verder 280 gram erwten. Gewoon uit de diepvries , diepvriesgroenten schijnen supervers te zijn wat ik graag wil geloven als ik effe snel wil koken. Verder 3 tomaten in kleine stukjes of uit blik en de volgende reeks kruiden:

  • Komijnzaad, ½ theelepel
  • Bruin mosterdzaad ½ theelepel
  • Gedroogde chilipepertjes (officieel ½ theelepel, ik neem er één)
  • Asafoetida, een flinke snuf

De volgende kruiden kun je alvast bij elkaar in een bakje doen:

  • Kurkuma, ¼ theelepel
  • Cayennepeper ¼ theelepel
  • Gemalen komijn, 1 theelepel
  • Gemalen koriander, 1 theelepel
  • Suiker, 1 theelepel

Bereiding, klaar in 15 minuten:

Verhit plantaardige olie, doe er het komijnzaad, mosterdzaad, chili en asafoetida bij. Als het mosterdzaad begint te poppen kunnen de aardappels erbij. Even roeren en beetje bakken.

Dan ineens de rest van de kruiden erbij: cayenne, kurkuma, komijn, koriander en suiker even bakken tot het lekker ruikt. Erwtjes toevoegen en 250 ml water en 1 theelepel zout. De boel 15 minuten zachtjes laten koken met deksel op de pan. Vervolgens de tomaatstukjes en ½ theelepel zout erbij en nog eens 10 minuten zachtjes koken zonder deksel.

Alles in 1 recept

Deze curry bevat peulvruchten, groenten en aardappel. Het is dus vegetarisch én vegan. En er hoeft dus geen rijst of brood meer bij. Een heerlijk en snel klaar éénpansgerecht dus!

Eet ze!

Geef een reactie