Ghee

Eenvoudig zelf Ghee maken in 4 stappen

Ghee is geklaarde boter. Het is het heldere deel van boter zonder de melkeiwitten. Waarom zou je boter uitpluizen tot afzonderlijke ingrediƫnten?

 • Omdat het vet op veel hogere temperaturen te verhitten is. Je kunt ermee bakken, braden en frituren.
 • Omdat het er een superlekkere smaakt van krijgt. Een beetje nootachtig. In Frankrijk heb je ook Beurre Noisette. Daar komt geen noot aan te pas, maar is ‘gewoon’ gebruinde boter. Bij Ghee worden de bruine melkeiwitten eruit gezeefd waardoor een lichtgele substantie overblijft.
 • Ghee is langer houdbaar dan boter.

Waar wordt Ghee voor gebruikt

Ghee of Ghi is een luxe ingrediĆ«nt om mee te bakken en koken in de Indiase keuken. Voor de ‘doordeweekse’ maaltijd wordt gewoon plantaardige olie gebruikt, maar als alles uit de kast mag bij een bijzondere gelegenheid, dan gebruikt men Ghee omdat het de smaken doet opbloeien. Als je veganistisch eet, dan kun je Ghee in een recept simpel vervangen voor plantaardige olie, zoals arachideolie of zonnebloemolie.

Is het gezond?

Nee. Ghee is niet gezond. Het is puur botervet. Net zoals honing knettervol suiker zit, zit Ghee vol met dierlijk vet. Met ongezonde verzadigde vetzuren en calorieƫn die het risico op hart en vaatziekten verhogen. Geniet ervan, maar met mate dus!

Ghee maken

Ingrediƫnten en benodigheden

 • Ongezouten roomboter, liefst biologisch. Je kunt net zoveel zoveel als je wilt maken, maar begin eens met een half of heel pakje roomboter
 • Een pan met dikke bodem
 • Vlamverdeler of sudderplaatje
 • Schoon leeg potje
 • Zeef

Bereiding in 4 simpele stappen

Ghee maken
Stap 2: Verhit de boter langzaam tot het kookt.
Ghee maken
Stap 1: Smelt de boter op laag vuur in de pan. Gebruik bij een gasfornuis een sudderplaatje of vlamverdeler om te voorkomen dat het aanbrandt.
Ghee zachtjes koken
Stap 3: Laat de boter ca 10-15 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig. De boter wordt helder en op de bodem zie je eiwitten.
Ghee maken
Stap 4: Verwijder het meeste schuim, laat de ghee ca 15-30 minuten afkoelen en bezinken en giet het voorzichtig door een zeef in een potje. Schenk het bezinksel niet mee.

Klaar! Je kunt de Ghee onbeperkt bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast is de zelfgemaakte Ghee een paar weken houdbaar.

Recepten met Ghee vind je op Currylife slechts met mate (want koken met plantaardige vetten is nu eenmaal gezonder). Maar je kunt Ghee altijd gebruik als vervanger voor plantaardige olie.

4 reacties

 1. Ook een handig recept voor restjes roomboter die je overhoudt. Maak daar ghee van zodat je de boter niet hoeft weg te gooien omdat je het te lang in koelkast hebt bewaard.

 2. Volgens mij is het gezonder om in roomboter te bakken dan in zonnebloemolie, omdat zonnebloemolie bij verhitten direkt omgezet wordt in verzadigde vetzuren, en roomboter niet.

  • Hallo Hilde,

   We hebben dit even voorgelegd aan een specialist levensmiddelentechnologie. Bedankt Cas! Dit is zijn reactie: Roomboter en eigenlijk alle harde vetten bevatten van nature al veel verzadigde vetzuren. Dat is ook de reden dat het Voedingscentrum altijd adviseert om te bakken met vloeibare oliƫn.

   Het omzetten van onverzadigde vetzuren naar verzadigde verzuren door verhitten is niet mogelijk. Wel zijn onverzadigde vetten gevoeliger voor bederf en ranzigheid, dat is met name het geval bij frituurvet.

   Als je het etiket leest van boter en bijvoorbeeld van olijfolie of margarine en deze vergelijkt dan zie je dat boter veel meer verzadigde vetzuren bevat.

   Overigens is het nu, volgens de laatste inzichten, zo dat mensen ook wel verzadigde vetzuren nodig hebben. Afwisseling is dus belangrijk

 3. Ghee is een vloeibaar vet en erg gezond, maar zoals je geen kilo appels dient te eten, moet je ook van ghee kleine hoeveelheden gebruiken, een beetje ghee is al voldoende!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.