Eenvoudig zelf Ghee maken in 4 stappen

Ghee is geklaarde boter. Het is het heldere deel van boter zonder de melkeiwitten. Waarom zou je boter uitpluizen tot afzonderlijke ingrediƫnten?

  • Omdat het vet op veel hogere temperaturen te verhitten is. Je kunt ermee bakken, braden en frituren.
  • Omdat het er een superlekkere smaakt van krijgt. Een beetje nootachtig. In Frankrijk heb je ook Beurre Noisette. Daar komt geen noot aan te pas, maar is ‘gewoon’ gebruinde boter. Bij Ghee worden de bruine melkeiwitten eruit gezeefd waardoor een lichtgele substantie overblijft.
  • Ghee is langer houdbaar dan boter.

Waar wordt Ghee voor gebruikt

Ghee of Ghi is een luxe ingrediĆ«nt om mee te bakken en koken in de Indiase keuken. Voor de ‘doordeweekse’ maaltijd wordt gewoon plantaardige olie gebruikt, maar als alles uit de kast mag bij een bijzondere gelegenheid, dan gebruikt men Ghee omdat het de smaken doet opbloeien. Als je veganistisch eet, dan kun je Ghee in een recept simpel vervangen voor plantaardige olie, zoals arachideolie of zonnebloemolie.

Is het gezond?

Nee. Ghee is niet gezond. Het is puur botervet. Net zoals honing knettervol suiker zit, zit Ghee vol met dierlijk vet. Met ongezonde verzadigde vetzuren en calorieƫn die het risico op hart en vaatziekten verhogen. Geniet ervan, maar met mate dus!

Ghee maken

Ingrediƫnten en benodigheden

  • Ongezouten roomboter, liefst biologisch. Je kunt net zoveel zoveel als je wilt maken, maar begin eens met een half of heel pakje roomboter
  • Een pan met dikke bodem
  • Vlamverdeler of sudderplaatje
  • Schoon leeg potje
  • Zeef

Bereiding in 4 simpele stappen

Ghee maken
Stap 2: Verhit de boter langzaam tot het kookt.
Ghee maken
Stap 1: Smelt de boter op laag vuur in de pan. Gebruik bij een gasfornuis een sudderplaatje of vlamverdeler om te voorkomen dat het aanbrandt.
Ghee zachtjes koken
Stap 3: Laat de boter ca 10-15 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig. De boter wordt helder en op de bodem zie je eiwitten.
Ghee maken
Stap 4: Verwijder het meeste schuim, laat de ghee ca 15-30 minuten afkoelen en bezinken en giet het voorzichtig door een zeef in een potje. Schenk het bezinksel niet mee.

Klaar! Je kunt de Ghee onbeperkt bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast is de zelfgemaakte Ghee een paar weken houdbaar.

Recepten met Ghee vind je op Currylife slechts met mate (want koken met plantaardige vetten is nu eenmaal gezonder). Maar je kunt Ghee altijd gebruik als vervanger voor plantaardige olie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.