De Dikke Vegetarier

De Dikke Vegetariƫr van Mark Bittman

De Dikke Vegetariƫr is een dik naslagwerk van Mark Bittman, culinair columnist van The New York Times. Hij is net als ik geen strikte vegetariƫr, maar is ook steeds vaker vegetarisch gaan eten omdat het zo lekker is, en daarbij ook duurzaam gezond en diervriendelijk.

De Dikke Vegetariƫr is een begrijpelijk boek met 2000 heerlijke recepten. Het gaat om eenvoudig, lekker koken zonder poespas. Dat past in het straatje van Currylife!

Mark Bitmann vindt vegetarisch koken veel creatiever dan koken met vis of vlees: hij stapt af van het rechtlijnige koken: dat de ene gang op de andere moet volgen.

Ingrediƫnten

Gewone, maar ook nieuwsgierigmakende ongewone ingrediƫnten komen voor in het boek. Quinoa kennen we inmiddels wel, maar heb je ooit gehoord van Kasja, Edamame, Seitan, Teff of Jook?

Hij stelt: als je er rommel in stopt, dan is het resultaat ook rommel. Altijd met goede ingrediĆ«nten koken dus is zijn devies, als je budget het toelaat. (en dat lijkt me niet zoā€™n probleem aangezien je bespaart op dure ingredienten als vlees, vis of gevogelte).

Het boek geeft bereidingswijzen, handige lijsten met must-have basisingredienten  en must-have keukengerei.

Is de Dikke Vegetariƫr Currylife proof?

De recepten komen uit de hele wereld en ook De Aziatische keuken komt ruim aan bod in dit boek. Japans, Chinees, Thais, Indiaas, Koreaans, Vietnameesā€¦. In het register tel ik zoā€™n 14 curries en zijn recept om zelf garam masala te maken is geweldig.

De 2000 recepten zijn simpel, snel, zonder gedoe en zonder vlees of vis. Hij heeft veel aandacht voor ingrediĆ«nten en bereidingswijze van de meest uiteenlopende ingrediĆ«nten waar ik niet altijd van gehoord had. Zijn devies is om altijd met goede kwaliteit ingrediĆ«nten te koken. Als je rommel erin stopt dan komt er ook rommel uit. Hij geeft handige lijsten met handige basis must-have’s  en weet van ā€œrestjesā€ weer feestmaaltijden te maken. Daar worden wij van Currylife blij van! Ik neem dit boek altijd mee naar ons Franse paradijs, een gĆ®te in de Lot en Garonne. Waarom? Omdat ik dan van de Franse marktjes alles mee kan nemen en dit boek me wel vertelt hoe ik het klaar moet maken. Het boek heeft 2000 recepten en ik kan niet zeggen dat ik ze allemaal al gemaakt heb. Mijn Favorieten zijn de Indiase bloemkoolsoep, gestoofde linzen op zā€™n Spaans, Indiase Pompoencurry en Thaise avocadosalade. 

 

Puntje van kritiek op De Dikke Vegetariƫr

Ik heb maar Ć©Ć©n punt van kritiek op dit boek: het belabberde register. Onder Bloemkool staat doodleuk platte kaasomelet, aardappel-bloemkoolschotel, Italiaanse bloemkoolsoep en meer. Ik ben het alfabet altijd kwijt in dit boek. Ik heb dit opgelost door in het register flinke pijlen bij een nieuwe alfabetletter te zetten en de letters van het alfabet te schrijven op iedere pagina.

De Dikke VegetariĆ«r van Mark Bittman 

Dramatisch register

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.