Chinese geroerbakte paddenstoelen met knoflook

Chinees koken is niet moeilijk

Aan Chinees koken heb ik me lang niet gewaagd. Het leek mij te ingewikkeld. Zoals ik dat vroegerĀ ook over Indiaas koken dacht. Maar met hulp van goede kookboeken, waaronder dat van Fuchsia Dunlop, is dat veranderd. Hiermee maak ik de heerlijkste Chinese gerechten. En dan bedoel ik niet de in rode gelatinesaus verdronken gerechten die je bij “de Chinees” haalt of eet. Nee, ik bedoel pure, kruidige gerechten zoals ik ze ook proefde in China in 1993.

Chinese manier van koken

De Chinese manier van koken is met eenvoudige, goedkope ingrediĆ«nten. Zonder poespas bereid en met weinigĀ vlees of vis. Maar alles smaakt levendig, vers en puur.

Er bestaat een oud Chinees gezegde:

Als u goed wilt eten, kook dan zelf.

En dat doen we! Ik heb inmiddels een paar geweldige Chinese kookboeken verzameld, en ben veel recepten aan het uitproberen. Ik kook tegenwoordig ook veel met paddenstoelen.

Een ander Chinees spreekwoord luidt:

Iets eten wat op 1 poot staatĀ (paddenstoelen en planten)

is beter dan iets eten wat op 2 poten staat (gevogelte)

wat weer beter is dan iets eten wat op 4 poten staat (koeien, varkens en andere zoogdieren).

Chinese geroerbakte paddenstoelen

Dit roerbakrecept uit het boek “de echte Chinese keuken thuis” van fuchsia Dunlop is een geweldig voorbeeld van een heerlijk paddenstoelengerechtĀ uit de Chinese keuken. De eenvoudige bereidingswijze levert een heerlijk gerecht op dat meer is dan de som van de ingrediĆ«nten. Je kunt elke combinatie van paddenstoelen gebruiken of Ć©Ć©n enkele soort. Ik heb het gemaakt volgens het recept met oesterzwammen en shiitakes. Zalig en zo klaar!

IngrediĆ«ntenĀ Chinese geroerbakte paddenstoelen

Chinese roerbak van paddenstoelen
Ongelofelijk, maar dit zijn echt alle ingrediƫnten die erin gaan!
  • 275 gram oesterzwammen
  • 150 gram verse shiitakes
  • 2-3 eetlepels bakolie
  • 3 teentjes knoflook in plakjes
  • 200 ml bouillon (of 1 bouillonblokje en een kopje water)
  • 2 lente-uien alleen het groen in dunne ringen gesneden

 

Bereiding Chinese geroerbakte paddenstoelen

Maak zo nodig de oesterzwammen schoon en scheur ze in de lengte in hapklare stukken. Verwijder de steeltjes van de shiitakes en gooi deze weg. Snijd de hoedjes in plakjes.

Verhit een wok op hoog vuur. Voeg de olie en wals deze door de wok. Doe de knoflook erbij en roerbak heel even tot hij lekker begint te ruiken. Voeg dan de paddenstoelen toe en roerbak een paar minuten tot zie iets zijn geslonken. Giet de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Blijf roeren tot de paddenstoelen zacht zijn en de bouillon grotendeels is geabsorbeerd. Voeg zout naar smaak toe. Doe de lente-ui erbij en roer een paar keer zodat de lente-ui een beetje warm kan worden.

Uit: De echte Chinese keuken thuis van Fuchsia Dunlop.

 

Een alternatief chinees recept met paddenstoelen is het recept voor rijstnoedels met paddenstoelen.

Wil je een heerlijke Chinese soep vooraf? Dan is deze soep met paskoi, tomaat en ei een geweldig recept.

Reken maar dat er uit dit kookboek, en onzeĀ andere favorieten nog veel lekkere recepten volgen!

 

Chinese geroerbakte paddenstoelen

 

Geef een reactie