Omslag buurtsuperkookboek

Buurtsuperkookboek, wegwijs in Turkse en Marokkaanse winkeltjes

Omslag buurtsuperkookboekIk kom al jaren bij m’n Turks/Griekse buurtsupertje om de hoek op de Daalsweg in Nijmegen. Officieel heet de winkel Lale market, maar iedereen noemt ‘t gewoon Fehmi, naar de vriendelijke eigenaar. Ik haalde er steevast rode linzen, groene pepers, verse groenten, Turks brood of Iraans vouwbrood, bulgur, couscous en natuurlijk verse munt, koriander, ofoto Fehmilijven, feta of schapenkaas. Ik houd van dit soort winkeltjes, met stellages verse groenten en fruit voor de pui, niet kinderachtige bossen verse kruiden en exotische producten.

Nu is er een nieuw boekje uit: Het buurtsuper kookboek, een wegwijzer in Turkse en Marokkaanse winkels door Marianne Meijerink. Marianne  schrijft onder andere voor het culinaire magazine Elle Eten en dit boek is een eigen culinaire publicatie.  Met dit boek als gids ontdekte ik dat Fehmi nog veel meer lekkers in het assortiment heeft!

Vorrheen liet ik de potjes, blikjes of andere verpakkingen met Turkse of Marrokaanse teksten gewoon liggen. Nu ik in het Buurtsuperkookboek lees dat Turkse en Marokkaanse tomatenpuree de lekkerste is die er bestaat, moet ik dat natuurlijk proberen! Net als de gegrilde paprika’s in pot, çökelek kaas (soort hüttenkäse), bouillonblokjes van geit, saffraan, smen (?) of paddenstoelen,  een intrigerend klinkend drankje: Salgam suyu en nog veel meer producten.buurtsuperkookboek

In het boek staan ook veel recepten waar ik van ga watertanden. Ik heb meteen zin om de gepofte zoete aardappel met feta te proberen en de socca met uien en tomaat, de gegrilde groenten met halloumi, de rode linzencurry met kokosemelk (uiteraard!) en de salade marocaine. En hé, dat is cool! Op bladzijde 117 staat een receptje van Currylife vernoemd!, Aardappeltjes uit Assam.

Als je net als wij van Currylife, houdt van echt eten, geen kant-en-klaarspul maar wel van heerlijk geurige verse ingrediënten om zelf mee aan de slag te gaan, dan is  het Buurtsuperboek een superaanwinst. Het leest heerlijk vlot, er staan prachtige foto’s in en je krijgt meteen zin om te gaan shoppen bij een internationale buurtsuper.

Ik ben heel blij met dit kookboekje, en Fehmi daardoor ook denk ik!

de versoogst bij Fehmi
De versoogst bij Fehmi

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.