“Bengaalse” Curry van Wina Born (een curry met koloniale historie)

Curry’s zijn van alle tijden  en zeker niet leeftijd gebonden. Dit bleek maar weer eens toen we op een 30 jaar oude tekst stuitte. De tekst  is niet alleen prachtig om te lezen, ze neemt je ook mee naar de romantiek van de koloniale tijd. Even genieten, niet alleen van de tekst maar natuurlijk ook van een heerlijk oud recept , dat nu nog steeds voortreffelijk smaakt.

 “Dé curry bestaat niet, er zijn duizenden curry’s. Van vlees en vis van kip en schaaldieren, van groenten, vruchten en eieren, milde en gloeiend hete voedzame en lichte. Goede curry’s hebben echter een ding gemeen: er komt geen kerrie aan te pas. Dit mengsel van specerijen geurt naar een ongrijpbare, stokoude cultuur en een koloniaal verleden. Het moet altijd een uitdrukking zijn van de inspiratie van het moment. ”

Deze tekst komt uit een kookschrift van vriendin Astrid. Het stukje is geschreven door Wina Born, je weet wel de vrouw die Nederland heeft leren eten. Wina Born is de moeder van de Nederlandse keuken! Zij is de vrouw van het Margiet Basis Kookboek! Wie heeft het niet in huis?  En blijkbaar was zij toen dus ook al “into” de curry’s.

We lezen verder en zwijmelen helemaal weg bij de recepten met namen als ‘Captain White’s’ curry, ‘Bengaalse’ Curry, ‘Mr Arnott’s‘curry. Pure historie en toch zo van deze tijd…

 “Wie een echte curry, een curry met pit, met persoonlijkheid en karakter wil maken, die bereide zelf zijn kruidenmengsel, de garam masala, die de basis is van elke curry. Aan de garam-masala voegt men dan nog altijd dat toe wat men op die dag, in die stemming,  in dat gezelschap goed en dienstig acht.’ (Mooi toch..) Zoals de Indiase muziek niet genoeg heeft aan onze ongedifferentieerde twee toonladders, het eeuwige majeur en mineur, maar er tientallen heeft, als basis waarop de muzikant verder kan improviseren. Majeur en mineur zijn die twee flesjes fabrieks-kerrie, een scherp, een mild, maar garam-masala is een eigen wereld van kleuren en geuren en aroma’s.  Want een goede curry mag, hoe heet en vurig hij is, nimmer nuancering en raffinement missen.”

“Een curry bereiden is een zo subtiele taak, dat men het eigenlijk op blote voeten zou moeten doen.” Aldus Wina Born. Ha ha, nou als Wina het zegt dan hup:  schoenen uit dames en heren, we gaan curry maken!

Bengaalse curry van Wina Born ingredienten

 

Bengaalse Curry

“Een recept van een anonieme officier van de Bengal Lancers, pure koloniale romantiek, pure mannenkost.”

 

Ingrediënten  Bengaalse curry van Wina Born

  • 5 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 dessertlepel “of the best pale turmeric’’(Kurkuma)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 50 gr boter
  • 4 dl bouillon
  • 750 gr schapenvlees of rundvlees

Wina Born Bengaalse currypasta

Bereiding Bengaalse curry van Wina Born

“Snijd twee uien in plakken en fruit ze in de boter. Neem ze uit de pan. De resterende uien hebt u met knoflook fijngestampt in een stenen vijzel en vermengd met de kurkuma, gemberpoeder, zout en cayennepeper (bij de genoemde theelepel moet wel bedacht worden, dat Engelse theelepels aanzienlijk groter zijn dan Nederlandse). Voeg dit mengsel bij de boter, giet er wat bouillon bij en laat dit 10 minuten pruttelen. Dan de gefruite uien erbij, de rest van de bouillon, het in stukken gesneden vlees, deksel op de pan en het vlees gaar laten stoven. Het recept zegt een uur, dit lijkt mij niet voldoende, zeker voor vlees in de tropen zal dit veel te kort zijn geweest. Maar de Bengal Lancers hadden wellicht goede gebitten.”

De “Bengaalse” curry kun je een dag van te voren klaarmaken. Hierdoor kunnen de kruiden nog beter hun werk doen. Misschien vind je dat deze curry in verhouding weinig specerijen bevat, maar na een nachtje in de koeling heeft het vlees meer smaak dan het recept doet vermoeden. Zo lekker! Overigens hebben we het vlees in afwijking van het recept  zeker 3 tot 4 uur laten stoven daardoor werd het heerlijk zacht en mals.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.