Aubergine curry uit Sri Lanka

Aubergine curry uit Sri Lanka, een heerlijk recept zonder dierlijke producten

Deze aubergine curry is een allemansvriend. Hij is mild, vegetarisch (veganistisch zelfs) dus lekker voor iedereen. Ik maak ‘m vaak als ik gasten krijg, succes verzekerd! Omdat je de aubergines moet grillen is het geen supersnel recept. Maar het is makkelijk vooruit te maken zodat je het ‘s avonds alleen nog even moet doorwarmen.

Deze heerlijk curry komt uit het boek “Madhur Jaffrey’s World Vegetarian.

 

Ingrediënten aubergine curry:

  • 1 aubergine van ca 450 gram
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel gemalen venkelzaad
  • 1/2 theelepel cayennepeper (of meer)
  • 4 theelepels limoen of citroensap
  • 1 klein kaneelstokje (liefs Ceylon kaneel natuurlijk, uit Sri Lanka)
  • 15 verse curryblaadjes
  • 1 ui (ca 60 gram) in fijne halve ringen gesneden
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 theelepels gemalen bruine mosterdzaadjes

Bereiding aubergine curry:

Verwarm de grilstand van de oven voor.

Snij de aubergine in plakken van 1 cm dik en leg ze vervolgens plat in een schaal. Bestrijk beide zijden van de aubergineplakken met olie en strooi op beide zijden wat zout en peper.

Zet de schaal met aubergineplakken 4 minuten onder de gril. Draai dan de plakjes om en zet de schaal nog eens 3 minuten onder de gril.

Snijd de plakken in vieren en bestrooi ze in een schaal met 1/2 theelepel zout, de komijn, koriander, kurkuma, venkel, cayennepeper en limoen/citroensap. Mix de boel voorzichtig.

Doe 1 eetlepel olie in een grote pan en zet op het vuur. Als de olie heet is voeg je het kaneelstokje en een paar seconden later de curryblaadjes toe. Even roeren en dan de ui toevoegen. Roerbak ongeveer 2 minuten tot de ui een beetje bruin is.

Voeg dan de gekruide aubergine toe en roerbak nog 4 minuten.

Mix tenslotte de kokosmelk met het gemalen mosterdzaad en voeg dit mengsel bij de pan met aubergines. Als dit begint te koken zet je het vuur laag en kook je het zonder deksel ongeveer 3 minuten.

Heerlijk met basmatirijst.

 

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie