M’n moeder had ons oproepje gezien op Facebook “Currylife kookboeken gezocht” . Ze kwam meteen aanzetten met een tasje vol Indiase en Thaise kookboekjes. Het exotische koken heb ik niet van een vreemde. Het is mij met de paplepel ingegoten. Hoewel pap… Mijn moeder experimenteerde liever met exotischer spijzen. De dagelijkse kost was voor ons bijvoorbeeld moussaka, clafoutis, zelfgemaakte pizza di mamma, rundvlees en tomaten in de römertopf, pannenkoeken met tomatensaus, apfelstrudel, Indiase Rundvleesschotel of kip met kersen en kappertjes in croissantdeeg (een prijswinner uit het kooktijdschrift “Tip”). Ze maakte wel eens ”gewoon” nasi goreng, maar dan een heel ingewikkeld Antilliaans recept met kemirinoten enzo.
Ze haalde haar inspiratie veel uit tijdschriften. Ze baalde dat er bij ons in het dorp geen Albert Heijn was en moest dus op allerlei creatieve manieren die Allerhandes zien te bemachtigen. En de ingrediënten van die exotische kost, die waren ook niet altijd makkelijk verkrijgbaar. Voor de verse spullen had ze zo haar leveranciers: de eierboer en de groenteman kwamen wekelijks de bestellingen thuisbrengen, dat werd gewoon in de achtertuin gezet. Dat deden ze geloof ik alleen voor haar, want ze was zo ongeveer de enige fulltime werkende moeder in ons durp.
Na deze uitgebreide inleiding, een heerlijk en gemakkelijk receptje uit één van de kookboekjes van ons mam: Aardappeltjes met maanzaad uit Assam.
Ingrediënten:
- 1/2 tl uienzaadjes (nigella) eventueel maar ziet er leuk uit
- 1 tl komijnzaadjes
- 4 tenen knoflook
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 1/2 tl gemalen kurkuma
- 500 gram aardappelen of krieltjes, in blokjes gesneden
- 1 verse groen chilipeper
- 4 eetlepels wit maanzaad
- 1 tl zout of naar smaak
Ik heb krieltjes gebruikt die ik heb gehalveerd en 10 minuten heb gekookt. Als jij wél goed bent in aardappels bakken, dan is voorkoken niet nodig… 😉
Bereiding:
- Verhit een paar eetlepels plantaardige olie in een gietijzeren pan of een pan met anti-aanbaklaag. Voeg dan de uienzaadjes en komijnzaadjes toe.
- Zodra de zaadjes beginnen te knappen, de knoflook toevoegen, de zwarte peper, kurkuma, aardappelblokjes en groene peper toevoegen. De aardappelblokjes ca 2-3 minuten bakken onder voortdurend omscheppen.
- Als je de aardappels niet voorgekookt hebt, dan op laag vuur nog 12-15 minuten laten bakken.
- Het maanzaad toevoegen en nog een paar minuten laten bakken. Zout toevoegen en klaar!
Uit het kookboek: Indiaas Koken van Rebo.