Alternatieven of vervangers voor Arabische kruiden

Alternatieven of vervangers voor Arabische kruiden en specerijen

Leuk om nieuwe keukens uit te proberen. Totdat je allerlei ingrediënten ziet die jij niet in huis hebt. Dat gebeurde mij met Arabische kruiden.

Nieuwe Arabische kruiden die mijn etentje bijna lieten mislukken

Laatst had ik een nieuw kookboek: Vegarabia. En daar had je het weer: ik had Arabische kruiden nodig die ik niet in huis had. Piment bijvoorbeeld. Nu heb ik wel pimenton en Piment d’Espelette, maar dat is geen piment. Om het etentje daardoor te laten mislukken vond ik nou ook weer niet nodig. Dus ging ik voor een alternatief van piment. ¼ deel kaneel, ¼ gemalen kruidnagel en ¼ gemalen nootmuskaat. En? Het was heerlijk! Voor herhaling vatbaar. Toch heb ik bij het kruidenkraampje op de markt maar een zakje met pimentbolletjes gekocht. Want ik ben benieuwd naar de smaak en of het recept in de herhaling met ‘echte’ piment net zo lekker of zelfs nog lekkerder smaakt!

Alternatieven of vervangers voor Arabische kruiden en specerijen

Raz el hanoud – Hiervoor kun je ook Garam Masala gebruiken of zelf maken. Er zitten bijna dezelfde specerijen in.

Zaatar – is een mengsel van geroosterd sesamzaad, tijm, oregano, sumac (een fruitig en zurig  klein rood besje)  en geroosterde tarwe.

Komijn: korianderzaad, gemalen koriander of ketoembar -gelijke hoeveelheid karwijzaad, komijn, venkel of een combinatie van de drie.

Verse koriander – peterselie met plat blad eventueel  vermengd met wat munt. In gerechten met vis kan je korianderblad het beste vervangen door dille.

Mosterdzaad (geel en/of bruin)  –  Wasabi poeder of mierikswortel

Asafoetida – knoflook en ui voor de smaak of bonenkruid tegen winderigheid bij peulvruchten

Sesamzaad – tahin of sesamolie

Tamarinde – citroen of azijn

Ajowan – tijm

Cayennepeper – chilipoeder of gemalen zwarte of witte peper

Kardemom – paradijszaad of ceylon-kardemom

Laserkruid (Laserpitium siler) – Komijn

Dragonkruid – peper met een beetje anijs

Chilipoeder – cayennepeper, witte peper of zwarte peper

Knoflook – asafoetida

Ceylon kaneelstokje –  kassia kaneelstok

 

Heb jij nog tips voor vervangers of alternatieven van Arabische kruiden? laat het ons weten! Dan vullen we deze lijst verder aan.

Zaatar kruiden Libanees

4 reacties

    • Thaise currypasta is een echte smaakmaker in de Thaise keuken. Het is een mengsel van rode pepers, citroengras, knoflook, sjalot, gefermenteerde garnalenpasta en laos (galangawortel).
      Wat je kunt doen is het vervangen door een beetje sambal of sambal trassi te mengen met knoflook, ui en gember. Dit in de keukenmachine of vijzel tot een pasta mengen.

      Veel succes!

      Chris

    • Ik moest het even googelen, want ik kende het niet. Al Andalus kruiden bestaat uit een specerijenmengsel dat kun je gewoon zelf mengen met de specerijen die je in huis hebt. Op deze site https://keto-recepten.nl/al-andalus-kruidenmix/ vond ik een recept:

      Ingrediënten
      2 eetlepels komijnzaadjes (of gemalen komijn)
      2 eetlepels gerookte paprikapoeder (=pimenton)
      1 eetlepel korianderzaadjes (of gemalen koriander)
      1 eetlepel venkelzaadjes
      1 eetlepel kurkuma
      1 eetlepel oregano
      1 theelepel gemalen anijszaad
      1 theelepel gemalen zwarte peper
      0.5 theelepel kaneel

      Instructies
      Als je hele venkelzaadjes, koriander zaad en komijnzaad gebruikt, stamp ze dan eerst een beetje in een vijzel zodat ze gedeeltelijk breken. Als je geen vijzel hebt kan je ook een stevige glazen pot gebruiken om de zaadjes te stampen.

      Meet alle specerijen met maatlepeltjes en meng alle ingrediënten dan door elkaar heen. Bewaar in een afgesloten potje of blikje in je keukenkast (in het donker).

      Veel succes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.