Leuk om nieuwe keukens uit te proberen. Totdat je allerlei ingrediënten ziet die jij niet in huis hebt. Dat gebeurde mij met Arabische kruiden.
Nieuwe Arabische kruiden die mijn etentje bijna lieten mislukken
Laatst had ik een nieuw kookboek: Vegarabia. En daar had je het weer: ik had Arabische kruiden nodig die ik niet in huis had. Piment bijvoorbeeld. Nu heb ik wel pimenton en Piment d’Espelette, maar dat is geen piment. Om het etentje daardoor te laten mislukken vond ik nou ook weer niet nodig. Dus ging ik voor een alternatief van piment. ¼ deel kaneel, ¼ gemalen kruidnagel en ¼ gemalen nootmuskaat. En? Het was heerlijk! Voor herhaling vatbaar. Toch heb ik bij het kruidenkraampje op de markt maar een zakje met pimentbolletjes gekocht. Want ik ben benieuwd naar de smaak en of het recept in de herhaling met ‘echte’ piment net zo lekker of zelfs nog lekkerder smaakt!
Alternatieven of vervangers voor Arabische kruiden en specerijen
Raz el hanoud – Hiervoor kun je ook Garam Masala gebruiken of zelf maken. Er zitten bijna dezelfde specerijen in.
Zaatar – is een mengsel van geroosterd sesamzaad, tijm, oregano, sumac (een fruitig en zurig klein rood besje) en geroosterde tarwe.
Komijn: korianderzaad, gemalen koriander of ketoembar -gelijke hoeveelheid karwijzaad, komijn, venkel of een combinatie van de drie.
Verse koriander – peterselie met plat blad eventueel  vermengd met wat munt. In gerechten met vis kan je korianderblad het beste vervangen door dille.
Mosterdzaad (geel en/of bruin) – Wasabi poeder of mierikswortel
Asafoetida – knoflook en ui voor de smaak of bonenkruid tegen winderigheid bij peulvruchten
Sesamzaad – tahin of sesamolie
Tamarinde – citroen of azijn
Ajowan – tijm
Cayennepeper – chilipoeder of gemalen zwarte of witte peper
Kardemom – paradijszaad of ceylon-kardemom
Laserkruid (Laserpitium siler) – Komijn
Dragonkruid – peper met een beetje anijs
Chilipoeder – cayennepeper, witte peper of zwarte peper
Knoflook – asafoetida
Ceylon kaneelstokje –Â kassia kaneelstok
Heb jij nog tips voor vervangers of alternatieven van Arabische kruiden? laat het ons weten! Dan vullen we deze lijst verder aan.
Hallo Chris,
Wat kan ik als Thaise rode currie gebruiken als vervanger
Thaise currypasta is een echte smaakmaker in de Thaise keuken. Het is een mengsel van rode pepers, citroengras, knoflook, sjalot, gefermenteerde garnalenpasta en laos (galangawortel).
Wat je kunt doen is het vervangen door een beetje sambal of sambal trassi te mengen met knoflook, ui en gember. Dit in de keukenmachine of vijzel tot een pasta mengen.
Veel succes!
Chris
Wat is een goede vervanging voor al andalus kruiden?
Ik moest het even googelen, want ik kende het niet. Al Andalus kruiden bestaat uit een specerijenmengsel dat kun je gewoon zelf mengen met de specerijen die je in huis hebt. Op deze site https://keto-recepten.nl/al-andalus-kruidenmix/ vond ik een recept:
Ingrediënten
2 eetlepels komijnzaadjes (of gemalen komijn)
2 eetlepels gerookte paprikapoeder (=pimenton)
1 eetlepel korianderzaadjes (of gemalen koriander)
1 eetlepel venkelzaadjes
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel oregano
1 theelepel gemalen anijszaad
1 theelepel gemalen zwarte peper
0.5 theelepel kaneel
Instructies
Als je hele venkelzaadjes, koriander zaad en komijnzaad gebruikt, stamp ze dan eerst een beetje in een vijzel zodat ze gedeeltelijk breken. Als je geen vijzel hebt kan je ook een stevige glazen pot gebruiken om de zaadjes te stampen.
Meet alle specerijen met maatlepeltjes en meng alle ingrediënten dan door elkaar heen. Bewaar in een afgesloten potje of blikje in je keukenkast (in het donker).
Veel succes!
Wat is een teelepel? Is dat hetzelfde als een koffielepel? Of toch heel wat kleiner, zoals de teelepeltjes van mijn nederlandse kotmadam uit de jaren 50?